I dag är det svensk biopremiär för Andra Akten, en feelgood-historia om vänskap, livsglädje och hopp. Huvudrollerna spelas av Lena Olin och Rolf Lassgård som gör sin första film tillsammans. Mårten Klingberg regisserar ett manus skrivet av Vera Kiiskinen och Anna Heinämaa. Johanna Bergenstråhle, Nordisk Film, har procucerat i samproduktion med Film i Väst och SVT. Distribution: Nordisk Film.

I övriga roller ser vi Charlie Gustafsson, Anneli Martini, Lars Väringer, Görel Crona, Selina Ukkonen med flera.

Livet som nybliven pensionär kunde vara bättre. Evas exman flyttar in tvärs över gatan med sin nya fru och Evas son verkar obegripligt nog tröttna på sin mammas daltande och vill ha mer egen tid, utan hennes överbeskyddande hjälp. Vad ska Eva göra av all tid? Ett extraknäck dyker upp som Eva inte kan motstå – den store stjärnskådespelaren, den excentriske Harald Skoog, har drabbats av en stroke och behöver rehabilitering i sitt eget hem. Vad som börjar som en katastrof växer till varm vänskap, spirande livsglädje och till ett hopp om att livet inte är över. Faktum är att det kanske inte ens har börjat.

Så här skriver ett urval filmkritiker om Andra akten:

Helena Lindblad ger filmen betyget 3 av 5 i Dagens Nyheter: ”Rolf Lassgårds patenterade, björnlikt mysiga karisma (rösten!, den kisande blicken!) har inte mycket konkurrens just nu. Men Lena Olin lyckas ge honom en match med sin fint återhållna, vardagsrealistiska rolltolkning. Små gester med mycket innehåll. Det bästa och mest avslappnade hon gjort på länge. Personkemi är ett slitet ord, men de båda får oss att tro på att de verkligen faller för varandra.”

Jens Peterson sätter också betyget 3 i Aftonbladet: ”Andra akten har en trivsamt realistisk ton. Man känner med Eva och hennes försök att för en gångs skull försöka sätta sig själv främst. Filmen har också idylliska stunder, som den charmiga och rara kvarterskrogen i Kärrtorp med sina Typer och märkliga version av pubquiz. Vykortsvackra bilder från Djurgårdsbron i nattljus och andra stockholmsmiljöer. Sannolikt mixas med sagolikt. Mårten Klingberg har regisserat en välgjort romantisk komedi kring mogen kärlek och vuxna funderingar. Ibland följer filmen mallarna, annat väljer oväntade spår. En livsresa om mognad och seniorer som är hungriga på mer och nyfikna på framtiden.”

Carolina Hainer ger en trea i SVT Kulturnytt. 

Mats Johnson ger en trea i Göteborgs-Posten.