I dag, fredag 12 februari, är det premiär för Bajsfilmen – Dolorens och Gunellens värld. Filmen är animerad av Dockhus i Trollhättan och i regi av Linda Hambäck fritt efter Pernilla Stalfelts underfundiga och filosofiska böcker om livet, kärlek, hår, döden, skräck och bajs. 

Rikard Wolff är berättaren och Mia Skäringer och Klara Zimmergren ger röst till huvudkaraktärerna Dolores och Gunellen. Dolores och Gunellen är väldigt olika. Ändå är de bästa vänner och bor tillsammans. En dag bestämmer sig Gunellen för att resa ut i världen. Dolores vill inte vara kvar själv, så för att Gunellen ska stanna kvar berättar allt hon vet om hår och bajs, döden, livet och kärleken. Men allt det här kanske bara gör Gunellen ännu mer nyfiken på att resa ut i världen?

Filmen är producerad av Lee Film i samproduktion med bland andra Film Väst och  får i genomsnitt treor omdöme i SFI:s betygsindex.

Maria Domellöf-Wik i Göteborgs-Posten (tre av fem):

” Inget tema tycks för stort eller för smått för att rymmas i filmens svindlande tankeloop, inspirerad av Pernilla Stalfelts fantastiska böcker om bajs, hår, kärlek, skräck, våld, liv och död. Inlevelsefulla röster, påtagligt klassperspektiv och nya rollfigurer berikar filmen och gör den unik: samtidigt underhållande, finstämd och filosofiskt uppfodrande.”

Mattias Oscarsson i Sydsvenska Dagbladet (tre av fem):
”Det blir en underfundigt komisk och späckad 45-minuterslektion med Rikard Wolff som berättare/magister, och med Mia Skäringer och Klara Zimmergren som ger röst åt Dolores och Gunellen.”

Helena Lindblad i Dagens Nyheter (tre av fem):
” Dolores och Gunellen får anledning av att kontemplera allt från bajsets väg från kroppen till underjorden och håret på knoppen till den mer vildsinta skräcken för monster. Ibland känns det härligt poetiskt, ibland alltför förnumstigt och kantigt…”