I dag är det svensk biopremiär för Roxy Farhat och Göran Hugo Olssons dokumentär La Société du Spectacle. Filmen baseras Guy Debords bok med samma namn. Den produceras av Tobias Jansson och Melissa Lindgren, Story, i samproduktion med Film i Väst. Filmen hade sin urpremiär på  CPH:DOXs New Vision section.

Klimatet havererar, demokratin är på nedgång och glappet mellan de fattiga och rika bara ökar. Varför gör vi inte uppror? Med den franske författaren och regissören Guy Debords profetiska bok La Société du Spectacle som utgångspunkt dyker vi ner i en film som med hjälp av bortglömda pärlor från YouTubes komposthög och populärkulturella referenser blottlägger en samtid där våra liv blivit till handelsvaror och konsumtion vår största religion.

I filmen tar regissörerna Roxy Farhat och Göran Hugo Olsson hjälp av experter för att ge liv åt essän och diskutera ”spektaklet”, en kultur där representationen och framställningen av världen blivit viktigare än de faktiska erfarenheterna och det direkta engagemanget i livet. Filmen tar oss med på en tankeväckande resa genom en digital labyrint av bilder och klipp som utmanar vårt sätt att se på världen och ger oss möjlighet att reflektera över vår egen roll i “spektakel”-samhällets grepp. “Det här är en film som fått regissörerna att inse att filmen är död och att klimataktivism är vägen framåt. Vad kan den väcka hos dig?”

Regissörer: Roxy Farhat och Göran Hugo Olsson

Medverkande: Frida Beckman, Mikkel Bolt Rasmussen, Valerie Kyeyune Backström, Jyoti Mistry, Andreas Malm, Stellan Vinthagen. 

Producenter: Tobias Janson och Melissa Lindgren

I Västra Götaland kan du se filmen och ett efterföljande samtal den 3 november på Hagabion i Göteborg. Medverkande regissör Roxy Farhat och Jyoti Mistry, filmare och professor vid Akademin Valand. Moderator Petra Johansson, Konstnärlig ledare Göteborgs Konsthall.

Här är ett urval recensioner: