I dag är det svensk biopremiär för Erik Gandinis dokumentärfilm After Work. Majoriteten av de jobb som existerar i dag kommer att försvinna inom några årtionden. I takt med att teknologi överträffar mänsklig kapacitet har vi möjlighet att tänka om kring hur vi ser på rsbetets roll i våra liv. Är vi redo för ett överskott av tid? För en arbetsfri existens? After Work är producerad av Jesper Kurlandsky, Fasad i samproduktion med Film i Väst.

Majoriteten av de jobb som existerar i dag kommer att försvinna inom några årtionden. I takt med att teknologi överträffar mänsklig kapacitet har vi möjlighet att tänka om kring hur vi ser på rsbetets roll i våra liv. Är vi redo för ett överskott av tid? För en arbetsfri existens? Med en berättelse som sveper över fyra kontinenter beskriver filmen vitt skilda livsöden där vissa knappt har ett liv utanför arbetet medan andra badar i fri tid. Via dessa karaktärer och historier slungas vi in i det existentiella spänningsfältet mellan det som är och det som skulle kunna vara.

Erik Gandini är professor i dokumentärfilm på Stockholms Konstnärliga Högskola. Som regissör har han en lång rad rosade dokumentärer på sitt cv, bland andra Videocracy (2009), The Swedish Theory of Love (2015) och Rebellkirurgen (2017).

Här är ett urval recensioner:

Andreas Heilborn sätter betyget 5 (av 5 ) i Nöjesguiden: ”För att citera trollkarlen Gandalf från Sagan om Ringen så handlar livet mycket om vad vi ska göra av den tid som tilldelats oss.
 Enligt Erik Gandins nya dokumentär After Work handlar den tiden till stor del om att arbeta. Fast det ser olika ut beroende på vem du är eller var du befinner dig.”

Jan Söderqvist sätter betyget 5 (av 6) i Svenska Dagbladet: ”Vissa jobbar ständigt och jämt och är hur lyckliga som helst, vilket iblandmen inte alltid sammanfaller med att de också är väldigt rika. Arbetet ger deras liv ett syfte och en riktning, pengarna är att betrakta som någon sorts bekräftelse på att de skapar nytta i världen. Andra jobbar ständigt och jämt och drabbas av panikångestattacker. De ser ingen mening alls i att alltid vara tagna i anspråk av någon annan, varför de antingen blir sina egna rörelseidkare eller kollapsar och vältrar sig i självförakt. Ytterligare andra har de ekonomiska förutsättningarna för att leva arbetsbefriat. Somliga trivs som fiskar i vältempererat vatten, somliga paralyseras av leda. Om detta vårt differentierade förhållningssätt till arbete och fritid har Erik Gandini gjort en sevärd essäfilm som klokt nog avstår från tesdrivande.”

Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter sätter betyget 3 (av 5): ”Men frågan bör ändå ställas: vad skulle du själv göra om du hade en garanterad basinkomst utan att behöva arbeta för den? Särskilt som sentida forskning ger för handen att de med de största inkomsterna kanske inte är de som arbetar mest.”