700 000 norrmän såg den på bio i Norge. Den blev Norges Oscarsbidrag och blev ”shortlisted” som en av nio filmer, där bara fem gick vidare till själva Oscarsgalan. Nu har Erik Poppes historiska drama Kungens val fått svensk biopremiär och kritikerna är överlag mycket positiva.

Filmen utspelar dig under Nazitysklands invasion av Norge 1940. Under några aprildagar ställdes kung Haakon VII inför Tysklands krav på kapitulation, en passiv regering och en kronprins redor för handling. En tid då ”verkligheten förvandlade en modig man till folkets Kung”. Han vägrade kapitulera. I huvudrollen ser vi den danske skådespelaren Jesper Christensen och norske Anders Baasmo som kronprins Olav. Dessutom spelar Tuva Novotny en av de ledande rollerna. Filmen är procerad av Finn Gjerdrum och Stein B Kvae på Paradox i samproduktion med bland andra Film i Väst. Postproduktionen är gjord av Zentropa i Trollhättan.

I Svenska Dagbladet ger Jan Lumholdt betyget 5 (av 6):
Det är kompetent, storslaget och icke utan beröm godkänt, säkerligen lite extra för krigshistorierävar (som nog inte bör ha så många invändningar om skeendenas riktighet). Ros även till John Christian Rosenlunds alerta kameralins och Johan Söderqvists tjusiga musik.Vad som sedan lyfter betyget ännu en bit, samt tillför Hollywoodglansen europeisk toppkvalitet, är skådespeleriet.”

I Aftonbladet sätter Jens Pettersson betyget 4 (av 5) och det gör även Johan Croneman i Dagens Nyheter.

Fler recensioner hittar du här.