I dag är det svensk biopremiär för den psykologiska thrillern, De oskyldiga, skriven och regisserad av Eskil Vogt. Filmen fick sin världspremiär i Cannes och belönades vid European Film Awards. Filmen är producerad av Mer Film i samproduktion med Zentropa Sweden och Film i Väst. Delar av postproduktioner har skett i Västra Götaland av Zentropa Post. Filmen distribueras av TriArt. I media får filmen fina betyg.

De oskyldiga utspelar sig under en solig sommar. Men det är inte alla som far iväg på semester. Fyra barn lär känna varandra och utforskar tillsammans bostadsområdet och skogspartiet utanför. Dolda från föräldrarnas vakande ögon utvecklas barnens oskyldiga lek till något mer. Ohyggliga saker börjar ske.

I huvudrollerna ser vi fyra barn i åldrarna 7-11 år som gör enastående rollprestationer i sin första film: Rakel Lenora Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad, Sam Ashraf och Mina Yasmin Bremseth Asheim.

Eskil Vogt är Oscarsnominerad tillsammans med Joachim Trier för Bästa manus för Världens värsta människa, som också Oscarsnominerats som Bästa internationella film.

De oskyldiga är producerad av Maria Ekerhovd på Mer Film. Det är Eskil Vogts andra spelfilm. Den första, Blind, hade premiär i Sundance och Berlin 2014 och vann över 20 internationella priser. Eskil Vogt har också arbetat tillsammans med regissören Joachim Trier och har skrivit manus till alla hans filmer: Oslo 31 augusti, Thelma och Världens värsta människa (de sistnämnda samproducerade med Film i Väst). Filmen är samproducerad med Zentropa Sweden (Lizette Jonjic), Snowglobe, BUFO och Film i Väst. Delar av postproduktionen har skett i Västra Götaland, Zentropa Post.

I media får filmen fina betyg.

Emma Gray Munthe ger filmen en 4 (av 5) i Aftonbladet. ”Det var länge sedan jag såg något så här otäckt, och länge sedan en film påverkade mig så starkt rent fysiskt. Vissa scener kommer att sitta i (alldeles för) länge.”

Fredrik Sahlin ger också en 4 i SVT. ”Eskil Vogt har hur som helst skapat ett potent stycke skräckfilm som får mig att sitta på evig helspänn. Vad som helst kan som bekant hända i barns fantasier och när de dessutom besitter magiska krafter kan det där ’vad som helst’ ju också ske i verkligheten. När man minst anar det.

Jacob Lundström ger en 4 i Dagens Nyheter. ”Den gastkramande norska sommarlovsfilmen De oskyldiga driver barndomens sårbarhet till sin mest våldsamma spets. Imponerande välspelad, men se upp för några av filmårets mest svårsmälta bilder.”

Emma Engström sätter betyget 3 i Sveriges Radios Kulturnytt i P1. ”De oskyldiga är en film som lämnar publiken i skogen utan karta eller kompass. Den ger en känsla av kontrollförlust: det är spännande och vackert, men också obehagligt och förvirrande. För där bland träden runt förortsområdet Romsås nordost om Oslo lurar ett mörker som de flesta skyr – när barn väljer att ta till rått och beräknande våld.”