I dag är det svensk biopremiär för Maria Bloms familjefilm Monky. Filmens apa är till stora delar animerad hos Chimney i Göteborg, en animation i världsklass. Filmen är producerad av Patrick Ryborn på Unlimited Stories i samproduktion med bland andra Film i Väst. Monky är också till stora delar inspelad i och runt Göteborg.

Regisserar gör Maria Blom (Masjävlar) med Patrik Ryborn på Unlimited Stories som producent. Filmens huvudkaraktär, Monky, är en animerad apa vars bearbetning blir revolutionerande inom svensk film. I huvudrollerna ses bland andra Julius Hugoson, Frida Hallgren och Johan Petersson. Monky samproduceras av Film Väst, SVT, Chimney Group och Nouvago Capital med stöd från SFI och Nordisk Film & TV Fond. Distribution: Nordisk Film.

Helena Lindblad ger Monky betyget 3 (av 5) i Dagens Nyheter:
”Monky är lyckligtvis en teknikseger, den lilla apan känns så levande att man inte tänker på att den är digital, vilket förstås är grunden till att hela filmen fungerar.  Det går lite fort i de humörmässiga svängarna men filmen håller sig hela tiden på rätt sidan om om den svåra feel good-gränsen. Varm och lite prillig, men aldrig kladdig. Det är riktigt imponerande hur manusförfattare, regissör och genomgående fina skådespelare lyckas, i ögonhöjd med barnen, berätta om svåra saker på ett så avdramatiserande sätt.”

Jenny Teleman ger den en trea i Sveriges Radios Kulturnytt:
”Så jag ska inte alls svära på att många, barn som vuxna, inte kommer att gråta och fröjdas åt lekfullhet, färglust, och sorg. För det här omdömet blev i ovanligt hög grad min personliga åsikt och jag skulle inte avråda någon från att ta ungarna på detta i jul.”

Fredrik Sahlin sätter också en trea i SVTs Kulturnyheterna:
”Ja, ni märker kanske själva, hur mitt vuxna öga har svårt med den där kalibreringen. Tänk barnfilm, för bövelen! Jo, då känns det bättre. Då är jag med på noterna och de allra flesta barn skiter nog högaktningsfullt i ovanstående akademiskt finlir. Är det kul så är det kul. Och det lär nog småttingarna tycka.”

Här kan du se en trailer för Monky.