Den 14 februari går Fanni Metelius långfilmsdebut Hjärtat upp på svensk bio. Hon gör själv huvudrollen som Mika, en ung fotograf som befinner sig i en relation med musikern Tesfay (spelad av Ahmed Berhan).  Filmen skildrar den första riktiga kärleken, modern intimitet och ett maktspel om vems hjärta som får bestämma över den andras liv. I rollerna syns också bland andra Suzanne Reuter, Leona Axelsen och Daniella Mir. Filmen är producerad av Garagefilm International i samproduktion med bland andra Film i Väst. Distribution TriArt.

– Jag fascineras av konflikter och teman som verkar omöjliga att skildra på film. Så jag gjorde den här filmen. Ska bli kul att se hur folk reagerar, säger Fanni Metelius.

Med prisade och kritikerrosade insatser som regissör, manusförfattare och skådespelerska bland annat genom kortfilmen Banga inte och sin Guldbaggenominerade roll i Ruben Östlunds Turist, har Göteborgsdottern Fanni Metelius (f. 1987) auteurskap fått filmvärldens ögon att följa henne.

I Metelius debutlångfilm Hjärtat (där hon står för manus, regi, klipp och som huvudrollsinnehavare) visar hon prov på sin fullfjädrade talang med berättandet som blivit hennes signum: rå, ofiltrerad autencitet. Hennes filmskapande rymmer även självinsiktsfull komik och skarpa insikter om vårt moderna samhälle. Men framför allt är det alltid gjort med hjärta.

Om Hjärtat:
”Om du älskar mig, ligg med mig då!” Mika och Tesfay. Hon fotograf, han musiker. Båda up-and-coming. Första riktiga kärleken. Men mellan lakanen finns en osynlig konflikt, en onämnbar skam. Ett maktspel där reglerna ändras i takt med musiken på festerna i Göteborg, Stockholm och på Ibiza. Bortom allas blickar och förskönande filter döljer sig en rå verklighet om vems hjärta som får bestämma över den andras liv. I sin debutlångfilm river regissören, skådespelerskan och auteuren Fanni Metelius upp förutfattade meningar om vad som får vår puls att slå snabbare.

Filmen är producerad av Garagefilm International i samproduktion med Film i Väst och Filmregion Stockholm-Mälardalen/Film Capital Stockholm med stöd av Svenska Filminstitutet och Nordisk Film & TV fond, samt i samarbete med Co_made, TriArt, C-More Entertainment och SVT.

Pressbild: Fanni Metelius, foto av Märta Thisner