I maj tävlade den tunisiska regissören Kaouther Ben Hanias långfilm Skönheten och odjuren i Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes. I dag har den svensk biopremiär.

Filmen handlar om Myriam, en ung tunisisk student som efter en kväll på en nattklubb blir våldtagen av tre poliser. Fast besluten att ställa förövarna inför rätta trotsar Myriam sitt trauma och beslutar sig genast för att anmäla övergreppet innan bevisen försvinner.

I SVT Kulturnyheterna får filmen en fyra (av fem) av Fredrik Sahlin:
”Regissören och manusförfattaren Kaouther Ben Hania har skapat en liten film med stor sprängkraft. Med avstamp i en verklig händelse ger hon oss en rakt igenom gravt engagerade personlig historia, och tar samtidigt skamgrepp på hela det patriarkala tunisiska samhället – uppbyggt på hederstänk, maktmissbruk, medlöperi, korruption. Och som konsekvens av det, får vi också en fläkt av den arabiska våren.

Även i Sydsvenska Dagbladet får den en fyra av Annika Gustafsson:
”Kaouther Ben Hanias film har ett helt annat tonfall och är en kritisk attack på de patriarkala strukturerna, där nedärvda traditioner och fördomsfulla synsätt genomsyrar samhällsapparaten. Här görs en detaljrik genomlysning av kvinnors ofrihet och utsatthet i samband med sexuellt våld. Samhällets beskyddare, alltså polisen, visar upp en korrupt sida där enskilda tjänstemän tar sig friheter och deras överordnande endast har sin egen makt för ögonen.”

För fler recensioner, se https://www.sydsvenskan.se/2017-12-08/skonheten-och-odjuren-valdtaktsdrama-landar-mitt-i-metoowww.kritiker.se

Kaouther Ben Hania föddes i Sidi Bouzid i Tunisien. Hon är regissör och manusförfattare med bas i Paris. Hon har studerat film i Tunisien och Paris. Hon har gjort en rad kortfilmer som visats på flera internationella festivaler. Hon har också gjort dokumentären Imams Go to School, som vann pris vid IDFA 2010 och som visats i Vancouver, Dubai, Amiens bland annat. Hennes första långfilm är Challat of Tunis. För foto svarar de svenska fotograferna Johan Holmqvist och Nestor Salazar.

Filmen är en samproduktion mellan Cinetelefilms (TN), Tanit Films (FR), Laika Film & Television (Andreas Rocksén), Chimney och Film i Väst. Den har stöd från Svenska Filminstitutet och har utvecklats med stöd från Malmö Arab Film Festival. Skönheten och odjuren distribueras i Sverige av Folkets Bio.