I dag är det svensk biopremiär för Det ska va gôtt å leva – en film om Galenskaparna After Shave. Filmen handlar om den göteborgska humorgruppen Galenskaparna After Shaves födelse, mot- och framgångar – från folkparksturnéer till slutsålda föreställningar och kultstatus. Filmen är gjord av Anna Hammarén, Rasmus Ohlander och Håkan Hammarén och produceras av Fundament Film i samproduktion med Film i Väst och LjudBang.

Genom intervjuer och tillbakablickar tas publiken med genom fyra decennier av blod, svett, tårar och galenskap. Premiären sammanfaller med Galenskaparna After Shaves 40-årsjubileum. Medverkar i filmen gör Claes Eriksson, Anders Eriksson, Kerstin Granlund, Knut Agnred, Per Fritzell, Jan Rippe samt i arkivmaterial Peter Rangmar.

 

Så här skriver ett urval recensenter om filmen:

Karsten Thurfjell sätter betyget 4 (av 5) i Sveriges Radio Kulturnytt: ”Spänsten uppkommer i den enorma kontrasten mellan dessa nu mogna artisters eftertänksamma memorerande och den fullständiga… ja galenskap som utspelar sig på scen med korta klipp som fullständigt tar andan ur en, inte minst visuellt.”

Jan-Olov Andersson sätter betyget 3 (av 5) i Aftonbladet: en film som på ett bra och ibland lite oväntat frispråkigt, och hela tiden underhållande, sätt, beskriver hur och varför det här artistgänget har blivit så omtyckta.”

Mats Johnson sätter också en trea i Göteborgs-Posten: ”I dokumentären och hyllningen Det ska va gôtt å leva har regissörerna Anna & Håkan Hammarén och Rasmus Ohlander bestämt sig för att fokusera på Claes Eriksson. Helt rätt tänkt för det är den vänsterradikale humanisten Claes som varit hjärnan bakom det mesta. Han har författat manusen till revyerna, komponerat sångerna och skrivit filmmanusen.”

TT sätter betyget 3

I SVT Kultur får filmen betyget 3: