I dag är det svensk biopremiär för Så jävla easy going. En dramakomedi för ungdomar, baserad på en roman av den mångfaldigt prisbelönade och hyllade författaren Jenny Jägerfeld. Det är den första av Jägerfelds böcker som filmatiseras. Filmen invigde Göteborg Film Festival.

Synopsis: Joannas hjärna är som en blinkande nöjespark under högsäsong. Hon är 18 år och för att funka normalt behöver hon ADHD-medicin. Som kostar pengar. Som inte finns eftersom hennes pappa är gravt deprimerad med en sjuklön som knappt täcker hyran. Joanna tvingas bli kreativ för att få fram pengar. Och mitt i allt dyker den charmiga och självsäkra Audrey upp, som får Joannas hjärta att fullkomligt explodera.

Manusförfattare: Christoffer Sandler, Lina Åström, Jessika Jankert, Linda-Maria Birbeck Regissör: Christoffer Sandler Producenter:  Annika Hellström, Erika Malmgren / Cinenic Film Så jävla easy going produceras av Cinenic Film i samproduktion med Film i Väst, Hummelfilm och SVT, i samarbete med Cmore och med stöd från SFI, NFI, Kreativa Europa, Nordisk Film & TV-Fond och Göteborgs Stad. TriArt är distributör.

Så här tycker kritikerna i ett urval:

Maria Domellöf-Wik ger betyget 4 (av 5) i Göteborgs-Posten: ”Handlingen rör sig högenergiskt framåt. Spattigt, nervöst, oresonligt, jagat – men ibland också bara härligt livsbejakande. Hela tiden kompromisslöst på något sätt, precis som dramats huvudperson Joanna. En rollfigur helt omöjlig att inte älska. Särskilt inte när hon gestaltas så påtagligt nervigt, träffande och starkt som av det nya stjärnskottet Nikki Hanseblad.”

Stefan Hedman sätter betyget 3 i Aftonbladet: ”Här finns en formsäkerhet och attraktiv Göteborgskänsla. Regissörens ambition var att inte låta filmens alla inslag av psykisk ohälsa tynga ner den, utan vi får skratta samtidigt som vi känner för rollfigurerna. Där spelar förstås Hanseblad en stor roll, liksom Benett Paukkonen som också är långfilmsdebutant. Det kryper i en när man ser Så jävla easy goings Det är en positiv grej.”

Sofia Olsson i SVT Kulturnytt sätter betyget 3: ”Så jävla easy goings stora förtjänst är det övertygande gestaltandet av Joannas adhd. Det blinkar och tjuter, knäna hoppar och den förtjusande och extremt roliga Nikki Hanseblad är omväxlande kaxig och ett darrande asplöv.”

Kulturnytt i SRP1 ger filmen betyget 3