I dag är det svensk biopremiär för Håkan Bråkan 2. Första filmen om Håkan Bråkan har sedan premiären i julas setts av nästan 330 000 biobesökare och är därmed den mest sedda svenska biofilmen sedan 2019. Filmen regisseras av Ted Kjellsson, produceras av Malin Söderlund, Unlimited Stories, i samproduktion med Film i Väst, Nordisk Film och SVT med stöd av Svenska Filminstitutet. Filmen distribueras av Nordisk Film.

 

För manus står Thobias Hoffmén tillsammans med  Christoffer Sandler. Det är en originalhistoria baserad på universum och karaktärer från böckerna om Sune och Håkan av Sören Olsson och Anders Jacobsson. Filmen är inspelad i Göteborg, Ale och Vänersborg.

I återkommande roller syns Silas Strand (Håkan), Sissela Benn (mamma Karin), Fredrik Hallgren (pappa Rudolf), Mario Mustafa (Beiron), Tilo Hedlund al Fakir (Ronny), Christoffer Nordenrot (polisen Stefan) och Magnus Sundberg (tjuven Jörgen). I de nya rollerna syns Linda Zilliacus (scoutledaren Tess), Jonas Sykfont (scoutledaren Tom), Anders Jansson (tjuven Olle) och Khanya Bjurenstedt Waern (Isabella).

Så här skriver ett urval recensenter om Håkan Bråkan 2:

Helena Lindblad sätter betyget 3 i Dagens Nyheter:

Om förra filmen – en bästsäljare på bio förra året – hade fokus på datorspelens lockrop, så är uppföljaren en varm och vackert utopisk appell för barns egna lekar och fantasivärldar. I återkommande scener lajvar Håkan och hans kompisar mustiga Indiana Jones-äventyr i en frodig djungel. Drömska äventyr som dessvärre ofta krockar med verkligheten.”

Jens Peterson sätter betyget 3 I Aftonbladet:

“Det startar med tre barn ute på ett rafflande Indiana Jones-äventyr i djungeln. I fantasin ställs de mot olika faror. Lekfullt växlar filmen mellan deras fantasi och den vardagliga leken hemma i trädgården.”