I dag har Joachim Triers film Thelma svensk biopremiär. Filmen är Norges Oscarsbidrag och är delvis inspelad i Göteborg och Trollhättan. Thelma är en övernaturlig thriller om en ung kvinna, som i möte med sin älskade upptäcker att hon har skrämmande och oförklarliga krafter.

I Norge har den fått riktigt höga betyg, invigde Haugesunds filmfestival och har visats i Toronto samt en lång rad andra festivaler. Filmen är producerad av Thomas Robsahm, Motly, i samproduktion med Film i Väst och Filmpool Nord bland andra. Distribueras av Triart. I huvudrollerna ser vi Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen och Ellen Dorrit Petersen.

De svenska filmkritkerna sätter blandade betyg. Högst sätter Sebastian Lindvall i Svenska Dagbladet, med betyget 5 (av 6) under rubriken ”Thelma, ett febersvettigt, skräckerotiskt mästerverk”:

”Riktigt vad ”Thelma” är för något är svårt att sätta fingret på. En ateists skräckspegling av religiösa plikter och övertygelser? En sinnesberusande drömskildring av skyldigheter, synd och tvivel? En gestaltning av skräcken för att visa sitt rätta jag?Med förföriska medel presenteras ett pussel som inte läggs färdigt ens vid första eller tredje försöket. Här skäms man inte över att tigga om åskådarens tolkningar, vilket gör det till en film att återvända till. Samtidigt som den riskerar att läsas som fan läser bibeln.”

I Dagens Nyheter ger Helena Lindblad den betyget 4 (av 5):

”Men det är framför allt Triers sätt att kombinera demonin med ett vardagsinsvept och udda kvinnligt coming of age-drama som är så oemotståndlig och så fylld av överraskningar. Joachim Trier befäster sin position som inte bara en av Nordens, utan världens mest spännande auteurer.”

Fler recensioner hittar du här.

Thelma finansieras av Norska Filminstitutet, Film Väst, B-reel, Svenska Filminstitutet, Filmpool Nord, Danska Filminstitutet, Copenhagen Film Fund, Nordisk Film & TV Fond, Eurimages, Media och Le Pact. I Sverige distribueras den av Triart.