I fjol var den italienske regissören Jonas Carpignanos film A Chiara uttagen till filmfestivalen i Cannes. I dag går den upp på svensk bio. Filmen är producerad av Stayblack i samproduktion med Snowglobe och Film i Väst. Delar av postproduktionen är gjord i Västra Götaland, på Haymaker och CAN Film. Han har också tidigare gjort A Chiambra, som också samproducerats med Film i Väst.

A Chiara, som Jonas Carpignano skrivit manus till och regisserar, handlar om familjen Guerrasio och deras vänner som samlats för att fira Claudio och Carmelas äldsta dotters artonde födelsedag. Det finns en lekfull rivalitet mellan födelsedagsflickan och hennes 15-åriga syster Chiara när de tävlar på dansgolvet. Det är en uppsluppen tillställning och den tätt sammanslutna familjen är i toppform. Men allt ändras nästa dag när pappan försvinner. Chiara, som inte tror på den förklaring som ges, börjar undersöka vad som hänt. Ju närmare sanningen hon kommer, desto mer tvingas hon välja vilken framtid hon själv vill ha.

Så här skriver recensenterna inför biopremiären:

Hynek Pallas sätter betyget 4 (av 5) i Göteborgs-Posten: ” Kalabrien, regionen mellan Italiens klack och tåspets, är inte rikt. Här befinner sig en femtedel av alla hushåll under fattigdomsgränsen. Och visst blinkar rätt mycket i Carpignanos estetik av diskbänksrealism. Tonårshäng vid havet är lagom kul när allt som finns där är betong och igenbommade butiker. Men Tim Curtin, som även bidrog till det underbart frifotade fotot på ”Beasts of the Southern Wild” (2012) arbetar med dynamisk, följsam bild som speglar Chiaras tonårsbeteende. Detsamma gäller musikläggningen, tydligt anpassad till hennes sinnelag.”

Wanda Benjelloul sätter betyget 3 i Dagens Nyheter: ” Jonas Carpignano verkar i den italienska neorealismens anda och har både ett enastående öra för den lokala dialekten och ett öga för karaktärer. Pojken som spelade Pio (Pio Amato) gav till exempel hans förra film en tidlös känsla med sitt mycket egensinniga ansikte. Swamy Rotolo, som spelar Chiara, är ett lika starkt fynd vars späda gestalt rymmer lika mycket trots som sårbarhet, vilsenhet och mod.”

Jan Söderqvist ger filmen en fyra (av sex) i Svenska Dagbladet: ” Italiensk neorealism firar, får man väl ändå säga, nya triumfer med regissör Jonas Carpignano, som fortsätter att skildra samma samhälle – och delvis samma karaktärer – i Kalabrien som i ”Mediterranea” och ”A Ciambra”. Och ”A Chiara” står, liksom Chiara själv, bra på egna fötter. Den rör sig från hemtam värme ut mot hårda realiteter med en känsligt avvägd blandning av troskyldighet och klarsyn som bildar en gynnsam grogrund för aktivt medskapande.”

Fler recensioner: