I dag, fredag 31 mars, är det svensk biopremiär för göteborgaren Kasper Collins dokumentärfilm I Called Him Morgan om en av amerikansk jazz stora, trumpetaren Lee Morgan. Filmen hade sin världspremiär på filmfestivalen i Venedig i somras och har sedan dess visats på en lång rad festivaler. Förra veckan hade den premiär i USA och har lyfts till skyarna av recensenterna. Filmen är producerad av Kasper Collin Produktion i samproduktion med bland andra Film i Väst. Svensk distribution: Nonstop Entertainment.

I Called Him Morgan berättar om ett av musikvärldens mest chockartade och omtalade mord. En snöig natt i februari 1972 sköts den populäre jazzmusikern Lee Morgan till döds av sin sambo Helen, mitt under ett gig på klubben Slug’s i East Village, New York. Mordet kom som en chock i jazzvärlden, och minnet av den kvällen gäckar fortfarande de som kände paret Morgan. I I Called Him Morgan skildrar Kasper Collin två unika personligheter, och musiken som förde dem samman. Det är en film med kärlek, jazz och ett svunnet New York i centrum. Kasper Collin har tidigare regisserat My Name Is Albert Ayler  (2005) där han tecknar ett porträtt av den amerikanska jazzsaxofonisten Albert Aylers liv, som även den samproducerats med Film i Väst.

Svenska kritiker reagerar också mycket positivt över filmen. I Svenska Dagbladet sätter Jon Asp betyget fem (av sex). I Dagens Nyheter ger Helena Lindblad en fyra (av fem), samma betyg som  Mats Johnson gör i Göteborgs-Posten, Björn Jansson i Sveriges Radio, Jan-Olov Andersson i Aftonbladet.

 

Efter premiären i USA förra veckan lovordar framför allt amerikansk media filmen.I metacritic som är en webbplats som samlar recensioner av film, tv-serier och tv-spel, ligger I Called Him Morgan just nu på en andraplats av de bästa filmerna från 2017. En liknande ranking finns på Rotten Tomatoes.

Här följer ett urval recensioner: