I dag, fredag 10 mars, är det svensk biopremiär för Fredrik Egerstrands och Tintin Anderzons dokumentär Kim – den skalliga primadonnan, om skådespelaren Kim Anderzon. En film som får finfina betyg av landets filmrecensenter. Filmen är producerad av Egerstrand & Blund i samproduktion med bland andra Film i Väst och distribueras av Folkets Bio.

Kim – den skalliga primadonnan är filmen om skådespelerskan Kim Anderzon. Älskad och hyllad för sina roller på teater och film. En feministisk förebild som blev en av vår tids största skådespelare. Som skapade sig ett liv där teatern stod över både relationer och familj. Och så kom cancern. Men livet måste levas, till varje pris. Och föreställningen ska spelas, kväll efter kväll. Kim varvar föreställningar med klinikbesök i Tyskland. Men kroppen orkar till slut inte mer. Hon bestämmer sig för att samla alla sina nära, vänner, kollegor, för en sista kväll på Restaurang Wasahof, ett sista framträdande. Hon åker hem från restaurangen efter en magisk kväll och somnar in. För evigt.

Jeanette Gentele ger betyget 5 (av 6) i Svenska Dagbladet:
”Det är sällan man får möta en scenskådespelare i dokumentärer. Skådespelare i folkminnet är numera detsamma som filmskådespelare. Vad de gjort på teatern dokumenteras sällan, det finns bara kvar i recensioner och i åskådarnas minnen och i bästa fall i några videoklipp. Den som såg Kim Anderzon i ”Vi betalar inte, vi betalar inte” och tillsammans med Johan Rabaeus i ”Lärda fruntimmer” på Pistolteatern i regi av Erik Appelgren glömmer aldrig känslan av hänförelse – att teater kunde vara en rent kroppslig upplevelse. Man gick ut från teatern helt omtumlad och euforisk.”

Eva af Geijerstam sätter en 4 (av 5) i Dagens Nyheter:
”Filmen är en saknadens personliga kärlekshandling ända in i det sista, fullt i linje med Kim Anderzons egen uttalade önskan i filmen om att oftare kunna säga: ’Jag älskar dig!’”

Jens Pettersson ger en 4 (av 5) i Aftonbladet:
”Ett engagerande porträtt av en oförglömlig skådespelare.”

För fler recensioner se här.

Se trailern här.