I september förra året slogs den om ett Guldlejon vid filmfestivalen i Venedig. Nu går den mexikanske regissören och manusförfattaren Michel Francos film Sundown upp på svensk bio. I huvudrollerna ser vi bland andra Charlotte Gainsbourg och Tim Roth. Filmen är postproducerad av Göteborgsbolaget Cloudberry Post och samproducerad med Göteborgsbolaget CommonGround Pictures, Jonas Kellagher, och Film i Väst.

Sundown handlar om en brittisk, välbärgad familj på semester i Acapulco, Mexiko, tills ett rop på hjälp från fjärran avbryter semesterresan. När en släkting bryter upp familjens täta band, uppstår överraskande spänningar.

I huvudrollerna ser vi Tim Roth, Charlotte Gainsbourg, Iazua Larios, Henry Goodman, Albertine Kotting och Samuel Bottomley.

Michel Franco föddes i Mexico City 1979 och har lyft den mexikanska filmen globalt. De filmer han har regisserat, skrivit manus till och producerat innefattar Chronic, som belönades med priset för Bästa manus i Cannes 2015, Las Hijas de Abril, jurypriset i Un Certain Regard i Cannes 2017 och Después de Lucia, som vann huvudpriset i Un Certain Regard 2012. Sundown är hans sjunde film och föregångaren Nuevo Orden belönades med the Silver Lion Grand Jury Prize vid Venedigs filmfestival i fjol.

Så här lyder några av recensionerna i svensk media:

Kerstin Gezelius sätter betyget 3 (av 5) i Dagens Nyheter: ”Michel Francos kyliga blick för klassklyftor är intakt. Han vet exakt var de synliga och osynliga gränserna går mellan rika och fattiga och känner till farorna med att överskrida dem. Får fram små förskjutningar i Neils (Tim Roths) solkiga paradis som kommer att få fatala konsekvenser. När den nya älskarinnans vänner plötsligt sitter vid samma bord som Neil på stranden efter att förut bara ha hälsat på avstånd; lite för nära, lite för stela. När den tveeggade känslan av att utflykten till en annan verklighet håller på att bli permanent infinner sig. Det är den precisionen som får den här loja, soldränkta filmen att dallra av en märklig spänning, nästan hela vägen.”

Jens Peterson ger också betyget 3 i Aftonbladet: ” Acapulco har stränder och höga klippor med våghalsiga unga män som dyker. Där finns beväpnade kriminella. Sådant spelar en roll i filmen, men Neil verkar för det mesta inte bry sig om någonting. Självupptagen. Saknar empati. Den enda gång han visar energi är när han har sex med en mycket yngre mexikanska som av oklar anledning fäster sig vid honom.

Vad är anledningen till Neils beteende? Regissören/manusförfattaren Michael Franco håller sitt berättande pokeransikte ända till finalen. När han till sist lägger korten på bordet är det inte den mest överraskande eller imponerande hand man sett.”

Filmtopp ger betyget 4.