I dag är det svensk biopremiär för Trollhätte- och Göteborgsinspelade krigsfilmen Konvojen i regi av Henrik M. Dahlsbakken. En film om livsödena hos en del av sjöfolket som mitt under Andra världskriget levererade vapen via Norra ishavet till Sovjetunionen, som anfallits av Hitlers trupper. Producerad av norska bolaget Fantefilm Fiksjon i samproduktion med Film i Väst. Distribution Studio S Entertainment.

Året är 1941. Hitlers krigsmaskin verkar vara ostoppbar. Tyskarna invaderar Sovjet och allt hopp tycks vara ute. De allierade ser därför ingen annan utväg än att stödja dem med vapen. En konvoj med 35 fraktskepp till bredden fylld med krigsmateriel inleder en farlig resa mot Murmansk och Arkhangelsk, med brittiskt flygunderstöd. De möter starkt motstånd såväl från ovan, som på havets yta och även underifrån. Och just som det ser som värst ut för konvojens besättningar, varav de flesta är civilister, meddelas att deras flygunderstöd nu kommer att dras tillbaka…

Skådespelare: Tobias Santelman (Exit, Atlantic Crossing, Kon-Tiki), Anders Baasmo Christiansen (Exit, Kungens nej, Nordsjön), Heidi Ruud Ellingsen (Sulis), Adam Lundgren (Hilma, Clark, Vår tid är nu), Preben Hodneland (Nightmare, Maskineriet, Furia), Olav Waastad (Makten, Efterglöd), Jon Ranes (Ut och stjäla hästar, Atlantic Crossing, Pörni), Kristian Repshus (One Life, Kids in Crime), Fredrik Stenberg D-S (Sønner, Føniks, Delete Me)Tord Kinge (Nudes, Førstegangstjenesten), Jakob Fort (Blank, Stjernestøv).

Manus: Christian Siebenherz, Lars Gudmestad, Harald Rosenløw Eeg. Producenter: Martin Sundland, Catrin Gundersen, Thea Benedikte Karlsen, Fantefilm Fiksjon i samproduktion med Film i Väst, med stöd av Norska filminstitutet och distribution av Nordisk Film. Internationell distribution TrustNordisk.

Konvojen var en stor framgång på filmmarknaden EFM i Berlin i februari och har sålts till en rad stora länder som USA, Tyskland, Spanien, Polen, Sydkorea och till och med Indien.