Den största förbrytelsen i Västra Götaland är en norsk storfilm i regi av Eirik Svensson, som handlar om judeförföljelserna i Norge under andra världskriget. Filmen baseras på Marte Michelets roman med samma namn. I huvudrollen ser vi Jakob Oftebro. Filmen produceras av Fantefilm, i samproduktion med SF Studios och Film i Väst. Distribution: Studio S Entertainment. Filmen har spelas in i Uddevalla, Göteborg, Vilnius och Norge.

Oslo, den 26 november 1942: Hundratals norska judar hämtas mitt på dagen och fraktas till kajen i Oslo. Ovetande och skräckslagna tvingas barn, kvinnor, sjuka och gamla ombord på det tyska lastfartyg som väntar. Männen, som en månad tidigare blivit åtskilda från sina familjer och varit internerade på fånglägret Bert, fraktas till kajen i kreatursvagnar. Ett kort ögonblick återförenas män och kvinnor, föräldrar och barn, morföräldrar och barnbarn innan de brutals slits ifrån varandra och förs under däck på fartyget. Fartyget Donau lämnar kajen med 532 norska judar ombord; 302 män, 188 kvinnor och 42 barn. Målet är Tyskland och slutstationen Auschwitz.

Mitt i detta kaos möter vi familjen Braude: pappa Benzel (Michalis Koutsogiannakis), mamma Sara (Pia Halvorsen) och deras fyra barn Helene (Silje Storstein), Charles (Jakob Oftebro), Isak (Eilif Hartwig) och Harry (Carl Martin Eggesbø). Manus: Harald Rosenløw Eeg och Lars Gudmestad.

Ett fåtal svenska media har hittills recenserat filmen:

Aftonbladet, betyg 4

SVT Kultur, betyg 3