I dag är det svensk biopremiär för regissören Mika Gustafsons debutfilm Paradiset brinner. Hon vann två regipriser i sektionen Orizzenti vid filmfestivalen i Venedig för sin film.  Manus av Mika Gustafson och Alexander Öhrstrand. Producerad av Nima Yousefi från Hobab i samproduktion med bland andra Film i Väst. En film som faller de flesta recensenter väl i smaken.

Paradiset brinner kretsar kring tre systrar står enade i en stökig men kärleksfull vardag utan föräldrar. Allt de behöver är varandra, sina vänner och tidsfördriv som inbrott i obevakade poolvillor. Men när socialtjänsten anar oråd tvingas Laura söka hjälp utanför flockens trygghet. Klockan tickar och det blir allt tydligare att livet är på väg att förändras för alltid, i en värld den där frihet och förtvivlan ligger kind mot kind.

Här är ett urval recensioner:

Fredrik Sahlin sätter högsta betyg, 5, i Dagens Nyheter: ”Så när filmskaparen Mika Gustafson nu långfilmsdebuterar i fiktionsfacket med en redan Venedigprisad berättelse, gör hon det i gott sällskap men helt utan den uppbyggliga ton som ofta syns i begynnelsen av en kamp. I stället med en otvungen, sprittande, anarkistisk och humoristisk energi. Dialogen är vass och underhållande, full av fyndiga detaljer. Det skönt osentimentala klipparbetet hugger av scener innan känslorna blir för pockande, och med musik av Sara Parkman och Fever Ray på ljudbandet är suggestionen given.”

Maria Domellöf-Wik sätter en 4 i Göteborgs-Posten: ”Mika Gustafson imponerar som regissör och gruppen unga skådespelare briljerar – med systrarna i spetsen. Här skapas en fin nerv och närhet. Samhällskritiken är vass och skoningslösa klassklyftor synliggörs på ett påtagligt vis. Humor och värme flödar samtidigt där du minst anar det, vilket skänker hopp mitt i misären.”

Anna Hedlin sätter en 4 i Moviezine: ”Paradiset brinner är helt enkelt en oerhört stark och vacker uppväxtskildring som berör på djupet.”

Jenny Teleman sätter en 4 i Sveriges Radios Kulturnytt. 

Jan-Olov Andersson är mer återhållsam, 3, i Aftonbladet: ”Humorn är tragikomisk. Skådespeleriet hos de tre unga fynden Bianca Delbravo, Dilvin Asaad och Safira Mossberg är remarkabelt. Mika Gustafsons empati är hela tiden hos systrarna.”