28 oktober är det svensk biopremiär för Tomasz Wasilewski visuellt storslagna film United States of Love. Filmen vann en Silverbjörn för bästa manus vid filmfestivalen i Berlin i år samt inte mindre än fem priser vid Polish Film Festival. Filmen är producerad av Manana i samproduktion med Common Ground Pictures, Jonas Kellagher, och Film Väst. Den distribueras av TriArt.

Polen 1990. Det är första året av frihet, men också ett år av ovisshet inför framtiden. Fyra kvinnor beslutar sig för att det är dags för förändring i deras liv, att slåss för sin lycka och uppfylla sina önskningar. Agata är fångad i ett olyckligt äktenskap och söker tillflykt i en annan, omöjlig relation. Renata är en äldre lärare som fascineras av sin granne Marzena, en ensam före detta skönhetsdrottning vars man arbetar i Tyskland. Marzenas syster Iza är rektor och förälskad i en elevs pappa. Med både kraft och skärpa skildrar Tomasz Wasilewski själslig utarmning och ett totalitärt samhälles sista dödsryckningar.

Tomasz Wasilewski (f.1980) långfilmsdebuterade med lågbudgetfilmen W Sypialni (In a Bedroom) 2012. Året efter följde han upp med Plynace Wiezowce (Floating Scyscraper) som premiärvisades på Tribeca Filmfestival. Den vann East of the West debut-tävlingen på Karlovy Varys filmfestival och Juryns stora pris på Gdynia Filmfestival.