Tarik Saleh vann pris för bästa manus för sin film Boy från Heaven under filmfestivalen i Cannes, en film som också är Sveriges Oscarbidrag. I Frankrike har den gjort succé med 350 000 sålda biljetter och i dag har den svensk biopremiär. I huvudrollerna ser vi Tawfeek Barhom, Fares Fares och Mohammad Bakri. Filmen är delvis inspelad i Göteborg, producerad av Atmo, Kristina Åberg och Fredrik Zander, i samproduktion med bland andra Film i Väst. Triart Film distribuerar.

Boy from Heaven handlar om fiskarpojken Adam, som erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azhar universitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Kort efter hans ankomst till Kairo avlider universitetets överhuvud, Shejk Al-Azhar, hastigt och Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.

Boy from Heaven är Tarik Salehs fjärde samproduktion med Film i Väst. De tidigare tre är The Nile Hilton Incident, som vann Grand Jury Prize i Sundance 2017, Tommy (2014) och Metropia (2009).

Medias filmrecensenter lovordar överlag Boy From Heaven, här är några recensioner:

Helena Lindblad i Dagens Nyheter ger betyget 5 (av 5): ”Boy from Heaven är stiligt berättad och konstant spännande med oväntade thrillervändningar i snart sagt varje scen. Exotisk utan att vara exotiserande. Musiksatt med stor fingertoppskänsla.  De visuella kontrasterna mellan Adams indieaktigt skildrade fiskarliv i hembyn, de kaotiska gatumiljöerna och den högtidliga stramheten i de storslagna universitetsmiljöerna är oavlåtligt fascinerande. De rödvita huvudbonaderna som eleverna bär blir ett grafiskt mönster i sig, en färgstark metafor för den lilla individen i ett hårt kontrollerat kollektiv.”

Andreas Heilborn ger en 5 i Nöjesguiden: ”Framför allt är det spännande att se en religiös thriller med mellanösterntema. Man kommer bakom stereotypa porträtt av muslimer. I stället blir det en betraktelse av det goda mot det onda, vänskap och brutna lojaliteter. På något sätt också en reflektion över religionens betydelse och hur den tolkas.”

Jan-Olov Andersson sätter också betyget 4 i Aftonbladet: ”För mig blir Boy from Heaven en mycket välgjord, välspelad och spännande thriller. En slags resa till en plats och värld jag inte visste ett dugg om.”

Fredrik Sahlin ger en 4 i SVT Nyheter: ”Utvecklingen hittar vi i stället hos Tarik Saleh, som har gått från svensk habil regissör till internationellt gångbar filmskapare med bokhyllan proppfull av festivalpriser. Det som imponerar mest är hur han lyckas bygga trovärdiga, komplexa världar, på mikro- och makronivå.”

Björn Jansson ger en 4 i Sveriges Radios Kulturnytt i P1:Boy from Heaven är en mäktig film, med ett manus som kunde ha hamnat i bokhyllan intill de klassiska spionromanerna.”

Mats T Olsson ger en 4 i Borås Tidning: ”Tänk dig en förtätad spionhistoria i islamisk campus-miljö som för tankarna till John le Carré och Umberto Ecos ”Rosens namn, med ett nära släktskap till Salehs egen prisade ’neo noir’-film ”The Nile Hilton incident”. /…/ Boy from Heaven är tveklöst en av årets bästa svenska filmer.”

Mats Johnson ger filmen en 4 i Göteborgs-Posten

För fler recensioner: www.kritiker.se