I dag är det svensk biopremiär för Tarkovskij – en filmares bön. Andrei Tarkovskij anses vara en av de främsta filmskaparna genom tiderna. Med filmer som Den yttersta domen – livsdramat Andrej Rubljov, Spegeln, Stalker och Offret, för att bara nämna några, återfinns han ständigt på listor över världens bästa regissörer. Filmen visades i Venedig Classic under filmfestivalen i Venedig 2019.

I dokumentärfilmen Tarkovskij – en filmares bön (internationell titel: Andrei Tarkovsky: A Cinema Prayer) ger Tarkovkijs son, Andrei Tarkovskij Jr, en unik inblick i sin fars liv som filmskapare och människa. I filmen får vi se aldrig tidigare visat material från Tarkovskijs privata arkiv, klipp från hans verk, kompletterat med nytaget material från filmernas inspelningsplatser. Filmen kommenteras endast av Andrei Tarkovskijs egen röst.

Filmen är klippt av Michal Leszczylowski, som även klippte OffretAndrei Tarkovskij är en samproduktion mellan Sverige, Ryssland och Italien. Svensk samproducent är HOBAB och filmen har fått stöd av Filmfond Gotland, Film på Gotland och Film i Väst. Svensk distributör är TriArt Film.

Fredrik Sahlin recenserar filmen i SVT och ger den betyget tre: ”Andrej Tarkovskij pumpar ur sig klokheter om skapandet. En favorit är: ”En gåtfull värld måste skildras med gåtfulla bilder”. Ett uttalande som drar ett tydligt streck i sanden mellan den lättfattliga berättelsen som i princip alla levererar nuförtiden, och den utdöende delen av filmkonsten som har en mer själslig ambition, en tilltro till att även publiken har ett sjätte sinne.”

Även Stefan Hedmark skriver om filmen i Aftonbladet .