I dag är det svensk biopremiär för Hannes Holms film Ted – för kärlekens skull, filmen om en av Sveriges mest älskade artister och hans dramatiska, kontrastrika och alltför korta liv. Filmen produceras av Lena Rehnberg och Cecilia Forsberg-Becker på StellaNova Film i samproduktion med bland andra Film i Väst. Filmen är delvis inspelad i och runt Göteborg och Trollhättan.

I rollerna ser vi bland andra Adam Pålsson, Peter Viitanen och Happy Jankell. Ted – För kärlekens skull produceras i samarbete med Film i Väst samt Nordisk Film, TV4 och Universal Music Publishing, och med stöd från Svenska Filminstitutet, Norska Filminstitutet samt Nordisk Film & TV Fond. Filmen distribueras av Nordisk Film och har premiär under 2017.

Jan Lumholdt sätter betyget 4 (av 6) i Svenska Dagbladet:
”Hannes Holm hanterar scenariot som det anstår en proffsig hantverkare med god smak och publikt tilltal. Ett nyss besökt svensksomrigt 70-tal i ”Himlen är oskyldigt blå” (till på köpet uppkallad efter en Ted-låt) har väl inte skadat feelingen. Sedan var han ju där. Hannes, årgång -62, vet. Säkert har han haft användning av dessa kvaliteter under färdigställandet; kompetent feeling för detalj och tidsanda, god smak eftersom här som vi vet finns mörker att behandla, respektfullt men likafullt. Och så det publika, som nog varit extra tufft.”

Eva af Geijerstam ger betyget 3 (av 5) i Dagens Nyheter:
”I spelfilmen berättas om deras gemensamma uppväxt i Sollentuna, genombrottet, skivkontrakten, det intensiva turnerandet framför växande skaror (särskilt trånande tonårsflickor).  Och om den mörkare sidan i Teds allt tätare konfrontationer med schizofrenins demon – här klädd i svart hårdrocksläder – hans övergivenhet och förtvivlan efter ett kort äktenskap men också de ljusa ögonblicken av kärlek: allt under hans egen paroll ”en dag utan kärlek är en förlorad dag!”.Vad man ser är precis vad man får, varken mer eller mindre.”

Sofia Olsson ger betyget 4 (av 5) i SVT:s Kulturnyheterna:
”Adam Pålsson gör en otroligt lyckad gestaltning av den begåvade, stjärnögde och tjejtjusande flickidolen. Som ung studsar han liksom fram sprängfylld av sånger, känslor och framtidstro. Dessutom sjunger han bra och det är efter en stund oklart var Adam Pålsson slutar och Ted Gärdestad börjar.

Maria Domellöf Wik ger den den 4 (av 5) i en tyvärr låst artikel i Göteborgs-Posten.

Fler recensioner hittar du här.