I dag är det svensk biopremiär för Theresa Traore Dahlbergs dokumentär Ouaga Girls. I den möter vi en grupp unga kvinnor som av olika anledningar hamnat på bilmekanikerskolan i Ouagadougou, Burkina Faso. Filmen är producerad av David Herdies, Memento Film, i samproduktion med bland andra Film i Väst. Svensk distribution: Folkets bio.

Att vara på bilmekanikerskolan är inget de valt själva, men i ett land med en ungdomsarbetslöshet på 52 procent är jobben en het fråga. De unga kvinnorna befinner sig precis i det sköra skede i livet när deras drömmar, önskningar och mod ställs mot åsikter, rädslor och samhällets förväntningar på vad en kvinna ska vara.

Pricksäkert och poetiskt gestaltar Theresa Traore Dahlberg deras sista skolår, och lyckas samtidigt ge en bild av landets omtumlande historia och samtid. En spännande långfilmsdebut och coming-of-age-film med mycket värme, skratt, smärta och djup.

Här är ett urval recensioner:

Karin Svensson, Uppsala Nya Tidning, betyg fyra av fem
”Theresa Traore Dahlberg har rötter i Burkina Faso och Sverige, och tillbringade själv sina tonår i Ouagadougou. Kanske är det därför som både staden och flickorna skildras med alla sina motsägelser, med glittriga ballerinaskor till de klarblå arbetskläderna. Genom små subtila berättarknep ger hon också publiken glimtar av landets historia och dess omvälvande samtid. Resultatet är en poetisk och underhållande dokumentär som skimrar i tonårslivets alla nyanser.”

Eva af Geijerstam, Dagens Nyheter, betyg fyra av fem

Jon Asp, Svenska Dagbladet, betyg tre av sex

Annika Gustafsson, Sydsvenska Dagbladet, betyg tre av fem

Nina Assarnoj, Sveriges Radio Kulturnytt, betyg tre av fem