Dome Karukoskis film Tom of Finland, som bland annat spelats in i Göteborg, har tagits ut till filmfestivalen i Tribeca, USA, där den deltar i tävlingssektionen Tribeca’s International Narrative Competition. Filmen var öppningsfilm på Göteborg Film Festival där den vann kritikerpriset FIPRESCI och har svensk biopremiär i dag, fredag 3 mars. Filmen är producerad av Helsinki Filmi i samproduktion med Anagram/Malin Söderlund och Film i Väst. Distribution: Nonstop Entertainment.

Handlng: Touko Laaksonen har tjänstgjort som officer under andra världskrigets svåra år i Finland, men livet som följer efteråt visar sig lika tufft. Efterkrigstidens Helsingfors erbjuder ett högst begränsat livsrum för unga homosexuella män som Touko, med en vardag av förföljelse och hot om straffpåföljder. Under pseudonymen ”Tom of Finland” finner han ett sätt för åtrå och längtan att komma till uttryck; i sin konst gestaltar han homoerotiska läderfantasier. Den blir en väg till frigörelse, för Touko och många med honom. Medverkande: Pekka Strang, Jessica Grabowsky, Niklas Hogner, Jakob Oftebro.

I svensk media får den blandad kritik, med i genomsnitt tre i betyg. Högst ger Ronny Svensson i TV4 med fyra solar och SVT:s Kulturnyheterna där Aleksi Bardi ger samma betyg: ”Tom of Finland är en rik historia med många bottnar. Den omfattar nästan hela 1900-talet och hur den strikt heterosexuella normen slagit liv i spillror, och skildrar livet som gay i Finland som en underjordisk motståndsrörelse under brinnande krig. Vilket nog inte är särskilt långt från sanningen.”

I Svenska Dagbladet sätter Jan Lumholdt betyget fyra (av sex). I Dagens Nyheter blir betyget tre (av fem) av Wanda Bendjelloul. För fler recensioner, se här.

Här kan du se en trailer för Tom of Finland.