När den sista säsongen av Lars von Triers Riket har premiär på Viaplay är den full av svenska stjärnskådespelare, däribland Tuva Novotny, Mikael Persbrandt, Ida Engvoll, David Dencik, Asta August och Anders Mossling. Dessutom spelar världsstjärnan Alexander Skarsgård en mindre biroll. Riket Exodus produceras av Zentropa, Viaplay och DR i samproduktion med Film i Väst. Premiär under 2022. Delar av postproduktionen sker i Västra Götaland.

”Danskjävlar” blev den bittre svenske överläkaren Stig Helmers mantra i de två första säsongerna av Riket i mitten av 1990-talet. Nu kan vi förvänta oss fler svenska eder då Viaplay, tillsammans med Zentropa och DR, i dag kan offentliggöra flera ovanligt prominenta svenska skådespelarnamn i Riket Exodus, den tredje och oåterkalleligt sista säsongen av den legendariska serien om det goda och onda på Rigshospitalet i Köpenhamn. De nya namnen på rollistan är Tuva Novotny, Mikael Persbrandt, Alexander SkarsgårdIda EngvollAnders Mossling, David Dencik och Asta August.

Tuva Novotny spelar läkaren Anna, Mikael Persbrandt överläkaren Helmer Jr., Alexander Skarsgård spelar advokat på Rigshospitalet, David Dencik spelar Bosse, ledare för Swedish Anonymous, Ida Engvoll spelar hackaren Kalle medan Alba August är medicinstuderande och Anders Mossling är vakt i Swedish Anonymous.

Sedan tidigare är det redan känt att Bodil JørgensenGhita NørbyNikolaj Lie KaasLars MikkelsenNicolas BroSøren PilmarkPeter MygindUdo Kier och Laura Christensen medverkar i Riket Exodus.

Handlingen i korthet:
Starkt påverkad av spökandet i tv-serien Riket söker sömngångaren Karen efter svar på seriens olösta mysterium för att rädda sjukhuset från undergång. En kväll faller Karen i djup sömn och i sömngångartillstånd hamnar hon på något oförklarligt sätt utanför Rigshospitalet. Porten till Riket har börjat att öppna sig.

Med Riket Exodus fortsätter och avslutar Lars von Trier sin internationellt uppmärksammade kultklassiker från 1990-talet: Spökhistorien om sjukhuset vid blekdammarna, där det onda fått fotfäste och där läkekonsten dagligen kämpar mot sig själv, med svenskarna och det övernaturliga och oförklarliga i en märklig blandning av humor, skräck och det absurda.

Riket Exodus produceras för Nordic Entertainment Group och DR av Zentropa Entertainment (Louise Vesth) i samproduktion med Film i Väst och Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) och med stöd av Nordisk Film & TV Fond, Creative Europe Media Programme of European Union. International sales av Trustnoridsk.

I samband med produktionen av Riket Exodus har Riket I och Riket II genomgått en omfattande restauration, så att alla säsonger kan sändas tillsammans i högsta kvalitet till både gamla och nya fans. Alla säsonger blir tillgängliga på Viaplay.

Riket Exodus  lanseras som ett Viaplay-original och förväntas ha premiär på Viaplay under 2022, innan den en kort tid senare har TV-premiär på DR.

Bilder: Christian Geisnæs