I dag är det premiär för SVT:s nya dramaserie Detektiven från Beledweyne. I fokus står en vårdslös före detta åklagare som förpassats till ett jobb på ett flyktingförvar, och en asylsökande från Somalia som visar sig vara ett polisiärt utredningsgeni. Detektiven från Beledweyne produceras av B-Reel Films, Ulf Synnerholm och Olle Wirenhed, i en samproduktion med SVT, ZDF och Film i Väst. Serien är inspelad i Västra Götaland.

Huvudrollerna spelas av guldbagge-belönade Malin Levanon (Tjuvheder) och Nasir Dhagole. Manus är skrivet av Aron Levander (Det som göms i snö) och för konceptuerande regi svarar Zaida Bergroth (Tove).

När en ung flicka försvinner nära ett flyktingförvar riktas hela landets uppmärksamhet mot den lilla byn Karkebo. Inne på förvaret inser den självgoda och trångsynta juristen Tilda Renström att den okända flykting som hon precis ska utvisa, har en knivskarp blick för brott och ledtrådar. Tilda, som nyligen avskedats från sitt jobb som åklagare, ser plötsligt en chans att i hemlighet presentera hans tankar som sina egna, för att på så vis vinna tillbaka sin självkänsla och kanske även sitt jobb. Mannen kan tänka sig att hjälpa henne, men han vill ha något i gengäld.