Tarik Salehs nästa storfilm Boy From Heaven, med Fares Fares i en av huvudrollerna, är snart färdigfilmad. De avslutande dagarna görs i Göteborg när Säve flygplats förvandlas till en egyptisk militärbas. Filmen produceras av Atmo, Kristina Åberg och Fredrik Zander, i samproduktion med Film i Väst. Premiär hösten 2022.

Boy From Heaven är en politisk thriller om en mycket begåvad pojke, Adam, son till en fattig fiskare. Adam får ett stipendium till ett av världens äldsta (år 975) och största universitet, Al-Azhar i Kairo. Där blir han oväntat en bricka i ett politiskt maktspel. Filmen utspelas i Egypten, men är till stor del inspelad i Turkiet.

Kristina Åberg, producent:
– I Turkiet har vi filmat i otroliga miljöer. Hjärtat av filmen, Al-Ahzar-universitetet, spelades in i den 500 år gamla Suleymaniye-moskén i Istanbul. Universitet är en väldigt internationell miljö, så vi har skådespelare från bland annat Jemen, Ryssland, Syrien, Egypten och Gambia – men de flesta bor faktiskt i Göteborg.

Regi och manus av Tarik Saleh (The Nile Hilton Incident, Tommy, Metropia) och i rollerna bland andra Fares Fares (The Nile Hilton Incident, Jalla! Jalla!), Tawfeek Barhom (aktuell i Terrence Malicks kommande film), Mehdi Dehbi (Netflix-serien Messiah), Mohammad Bakri (Homeland, Falsk Identitet) Markam J. Khory (Citronlunden, Homeland)

Tarik Saleh, regissör:
– Jag vill ta med besökaren till en sluten plats som ingen kamera någonsin har besökt. Det här är inte en film om islam, utan om konflikter mellan olika idéer och om kunskap som både kan ge frihet men som också få dig fängslad. Min farfar gick på Al-Azhar som den förste från sin by, så jag är uppvuxen med berättelsen om Al-Azhar.

Filmen produceras av Atmo, Fredrik Zander och Kristina Åberg, i samproduktion med Film i Väst, SVT, Bufo (Finland), Memento Film (Frankrike). Final Cut For Real (Danmark) m.fl.

Biopremiär är beräknad till hösten 2022.