Turkiet har nominerat Film i Västs samproduktion, The Wild Pear Tree av Nuri Bilge Ceylan, som sitt nationella Oscarsbidrag i kategorin Best Foreign Language Film. Filmen hade urpremiär i Cannes, där den nominerats till en Guldpalm. Den är också uttagen till Toronto International Film Festival.

Filmen är en samproduktion mellan sju länder, där Film i Väst är svensk samproducent tillsammans med Chimney Group. Postproduktionen har skett i Göteborg och Trollhättan. Chimney Group har som samproducent skapat delar av ljudet, främst tillsamman med Linda Forsén och Enric Production i Trollhättan.

https://youtu.be/GGts8qQe8Fc

The Wild Pear Tree handlar om den lovande författaren Sinan, som återvänder till sin födelseby och vänder ut och in på sig för att spara ihop till de pengar som behövs för att han ska kunna ge ut sina verk. Samtidigt stoppas han av hans fars spelskulder som hindrar honom i hans egna ambitioner.

För att en film ska kunna bli nationellt nominerad måste den ha haft biopremiär i sina respektive hemländer mellan 1 oktober 2017 och 30 september 2018. I januari kommer först en så kallad shortlist med nio flmer och sedan en slutnominering med fem filmer som nominerats till Best Foreign Language Film. Själva Oscarsgalan äger rum den 4 mars 2018.