Thomas Vinterbergs långfilm Druk har valts ut som Danmarks Oscarsbidrag. Filmen har spelats in i Trollhättan, Vänersborg och Vargön. Druk har setts av 750 000 på dansk bio sedan premiären 24 september. Tidigare har Norge valt Maria Sødahls Leva på hoppet som sitt Oscarsbidrag. Filmen är inspelad i Studio Fares i Trollhättan och båda filmerna är samproducerade med Film i Väst.

Druk har firat stora festivalframgångar, den kvalitetsstämplades med Cannes Label 2020 och fick sin internationella premiär vid filmfestivalen i Toronto. Den vann Prix des Cinémas Art et Essai i Frankrike, LFF Virtual Audience Award som Bästa film vid BFI London Festival och Silversnäckan för Bästa manliga skådespelare i San Sebastian. Förra veckan nominerades den till fyra kategorier i European Film Awards: Bästa europeiska film, Bästa europeiska regissör (Thomas Vinterberg), Bästa europeiska manusförfattare (Thomas Vinterberg och Tobias Lindholm) och Bästa manliga skådespelare (Mads Mikkelsen).

Druk handlar om Martin (Mads Mikkelsen) som till vardags undervisar på en gymnasieskola. Eleverna har tröttnat på hans brist på energi och entusiasm. När hans vän Nikolaj, också lärare på skolan, presenterar en norsk filosofs tes om att människan är född med en för låg alkoholhalt i blodet, ungefär 0,5 promille, bestämmer sig Martin och hans tre vänner, tillika kollegor för att se om denna teori verkligen håller. Kan detta öka deras kreativitet och sätta färg på tillvaron? Inledningsvis löper allt på bra men även om alkohol må ha lett till fantastiska resultat i världshistorien så har den också lett till allvarliga följder.

I filmen finns flera av de skådespelare som också medverkat i Thomas Vinterbergs tidigare internationella succér Jakten och Kollektivet:  Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang och Lars Ranthe.

Druk är producerad av Zentropa Entertainments, Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing i samproduktion med Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, och Film i Väst.