Thomas Vinterbergs En runda till, aktuell på Göteborg Film Festival och inspelad i Vänersborg och Trollhättan har nominerats till en Golden Globe som Bästa utländska film. Tidigare har filmen kvalitetsstämplats med Cannes 2020 Label och vunnit fyra European Film Awards. En runda till är också Danmarks Oscarsbidrag. Golden Globe avgörs 28 februari.

– Vi gratulerar Thomas Vinterberg och de danska producenterna Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing på Zentropa International och Lizette Jonjic på Zentropa Sweden till de stora framgångarna. Det är en stor glädje och ära att vara med som samproducent på en så fantastisk film och att ha fått en stor del av inspelningen till Västra Götaland, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

En runda till har setts av över 800 000 på dansk bio sedan premiären den 24 september och kvalitetsstämplades med Cannes Label 2020. Den har också visats på en lång rad festivaler runt om i världen, bland annat London, Toronto och San Sebastian, där den också prisbelönades. En runda till är inspelad i Trollhättan, Vänersborg och Vargön. Nu är den aktuell på Göteborg Film Festival, där den visas torsdag den 4 februari.

En runda till handlar om Martin (Mads Mikkelsen) som till vardags undervisar på en gymnasieskola. Eleverna har tröttnat på hans brist på energi och entusiasm. När hans vän Nikolaj, också lärare på skolan, presenterar en norsk filosofs tes om att människan är född med en för låg alkoholhalt i blodet, ungefär 0,5 promille, bestämmer sig Martin och hans tre vänner, tillika kollegor för att se om denna teori verkligen håller. Kan detta öka deras kreativitet och sätta färg på tillvaron? Inledningsvis löper allt på bra men även om alkohol må ha lett till fantastiska resultat i världshistorien så har den också lett till allvarliga följder.

I filmen finns flera av de skådespelare som också medverkat i Thomas Vinterbergs tidigare internationella succéer Jakten och Kollektivet:  Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang och Lars Ranthe.  Thomas Vinterberg har skrivit manus tillsammans med Tobias Lindholm.