I dag är det svensk biopremiär för Ruben Östlunds Guldpalmsvinnare och Sveriges Oscarsbidrag, The Square. Kritikerna ger genomgående filmen mycket höga betyg. The Square är producerad av Erik Hemmendorff på Plattform Produktion i samproduktion med bland andra Film i Väst. Den är till stora delar inspelad i Göteborg.

Här är ett urval recensioner:

Helena Lindblad, Dagens Nyheter, betyg 5 av 5:
” I jämförelse med Ruben Östlunds förra film, den narrativt strama ”Turist” är ”The square” betydligt mer karnevalisk och kaotisk, en böljande parad av uppslag till idédebatt, moraliska frågeställningar och samhällsanalys. Somliga tankar är lite mer lösa i konturerna än andra men filmen håller hela tiden ihop tack vare det helt suveräna skådespeleriet. Den internationellt lyskraftiga trion i förgrunden, Claes Bang, Elisabeth Moss och Dominic West (”The affair”), har alla en intensiv närvaro även om de två sistnämnda inte har så många scener att spela med. Särskilt dansken Claes Bang med sin dandyaktiga ”ung-Pierce Brosnan”-look är avväpnande charmig och djupt mänsklig mitt i sin brist på ansvarstagande. Den kända galleristen Marina Schiptjenko är en av gästartisterna från den verkliga konstvärlden och gör en liten men väldigt exakt, sarkastisk roll som museets högsta boss.”

Björn Jansson, Sveriges Radio P4, betyg 5 av 5:
”Ruben Östlunds The Square är en film med scener som tar upp mänskliga dilemman. Det är en visuell fest stundtals, det finns överraskande kul scener, den är lång nästan två och halv timme, men den känns inte för lång.”

Anna Hellsten, Svenska Dagbladet, betyg 5 av 6

Emma Engström, Sveriges Radio Kulturnytt, betyg 4 av 5

Mats Johnson, Göteborgs-Posten, betyg 4 av 5

Jan-Olov Andersson, Aftonbladet, betyg 4 av 5

Sofia Olsson, SVT Kulturnyheterna, betyg 4 av 5

Peter Bradshaw, The Guardian, betyg 4 av 5

Läs också:

Jonas Holmberg, Expressen

Fredrik Sahlin, SVT

George Ivanov, PoV

Bodil Juggas, Arbetarbladet