I dag är det svensk biopremiär för Göteborgsinspelade långfilmen Comedy Queen av Sanna Lenken. Recensenterna ger finfina betyg åt filmen.

Filmen är baserad på Jenny Jägerfelds prisade roman med samma namn och för manus står Linn Gottfridsson. I huvudrollerna ser vi Sigrid Johnson, Oscar Töringe och Ellen Taure. Filmen är producerad av FLX, Rebecka Lafrenz och Anna Anthony, i samproduktion med Film i Väst, SVT och SF Studios, som också hanterar distributionen i Norden. Göteborgsbolaget CAN Film står för delar av postproduktionen. Filmen är också uttagen till filmfestivalen i Berlin.

Comedy Queen handlar om Sasha, som precis ska fylla 13 år och drömmer om att bli ståuppkomiker. Hon vill få alla att skratta, särskilt pappa som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framför allt, framförallt, bli en – Comedy Queen.

Filmen regisseras av Sanna Lenken, vars senaste regiverk Tunna blå linjen tidigare gjort succé på SVT. Hon har tidigare gjort guldbaggenominerade kortfilmerna Äta lunch (2014) och Nattbarn (2018) och långfilmsdebuterade med Min lilla syster (2015), för vilken hon Guldbaggenominerades för Bästa regi och Bästa manuskript, belönades med Kristallbjörnen vid filmfestivalen i Berlin och med Göteborgs Stora Filmpris. Äta lunch och Min lilla syster samproducerades med Film i Väst.

Så här skriver ett urval media om filmen:

Jeanette Gentele ger filmen fem av sex i betyg i Svenska Dagbladet. ”En mamma som tagit livet av sig. Trots det tunga ämnet lyckas Comedy Queen med bedriften att balansera det hela med värme och humor. SvD:s recensent ser en film som för ovanlighetens skull tar sin unga publik på allvar.”

TT ger betyget 4 av 5: ”Comedy Queen är en snygg, varm film, med tonsäkert manus av Linn Gottfridsson. Den har goda chanser att bli en sådan där oförglömlig upplevelse för målgruppen – vilket borde vara alla tjejer i landet mellan 11 och 13. Kanske en och annan modig kille? Samt deras föräldrar, redo med näsdukar och varma kramar.”

I Dagens Nyheter sätter Helena Lindblad betyget 4 av 5: ”Sanna Lenkens Comedy Queen är en både imponerande och hjärtvärmande filmatisering av Jenny Jägerfelds bok som pendlar mellan tårar och skratt. En underbar film som lär bli en klassiker i sin genre.”

SR Kulturnytts Anna Rosenström ger också betyget 4: ”Precis som en sorgeprocess kan vara fylld av både tårar och skratt flätas sorgen och humorn liksom samman helt naturligt i Comedy Queen. Kanske främst tack vare Sigrid Johnson som låter sin karaktär Sasha pendla mellan olika känslolägen på ett fullkomligt lysande sätt.”

I MovieZine sätter Katarina Emgård betyget 4.

Jens Peterson ger betyget 3 i Aftonbladet.

Mats Johnson ger betyget 3 i Göteborgs-Posten