Programmet för Rotterdams filmfestival, IFFR, är klart och under festivalen visas fyra av Film i Västs samproduktioner. Fanni Metelius Hjärtat, Gabriela Pichlers Amatörer, Jens Assurs Korparna samt Iram Haqs Vad ska folk säga?.

Fanni Metelius långfilmsdebut Hjärtat tävlar i sektionen Bright Future i Rotterdam, en sektion som visar filmer av unga lovande regissörer med en egen stil och vision.

“Om du älskar mig, varför ligger du inte med mig!” Mika och Tesfay. Hon fotograf, han musiker. Båda up-and-coming. Första riktiga kärleken. Men mellan de två älskande finns en osynlig konflikt, ett onämnbar skam. Ett maktspel där reglerna ändras i takt med musiken på festerna i Göteborg, Stockholm och Ibiza. Bortom allas blickar och förskönande filter döljer sig en rå verklighet om vems hjärta som får bestämma över den andras liv. I sin debutlångfilm river auteuren, regissören och skådespelerskan Fanni Metelius upp förutfattade meningar om vad som får vår puls att slå snabbare.

Hjärtat är producerad av Garagefilm International/Rebecka Lafrenz och Mimmi Spång i samproduktion med Film i Väst och Filmregion Stockholm-Mälardalen/Film Capital Stockholm, med stöd från SFI, Nordisk Film & TV Fond, och i samarbete med Co_Made, TriArt Film, C More Entertainment och SVT. Filmen distribueras av TriArt och kommer ha svensk premiär den 14 februari. Internationellt säljbolag är M-Appeal.

 

Amatörer, Gabriela Pichlers andra film efter succén Äta, sova, dö från 2012, visas i sektionen Live. De sex filmer som ingår i IFFR Live streamas ut direkt till över 45 platser världen över där publiken kan hålla kontakt med varandra genom sociala medier.

Filmen utspelar sig i brukssamhället Lafors som är i desperat behov av en nystart. En gnista hopp tänds när en tysk lågpriskedja överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Musse på kommunen får äran att göra reklamfilmen som ska sälja in Lafors. Men Aida och Dana tar upp fighten och riktar sina mobiler och selfiesticks mot alla som inte får vara med. Kampen om vem som har rätt att berätta Lafors historia har börjat.

Amatörer är producerad av Garagefilm International/Anna-Maria Kantarius i samproduktion med Film i Väst och Sveriges Television, med stöd av SFI, Lindholmen Science Park Media Arena och Göteborgs Stad, i samarbete med TriArt Film och C More Entertainment. Filmen distribueras av TriArt och kommer ha svensk premiär den 16 mars. Internationellt säljbolag är LevelK.

Sjufaldigt Guldbaggenominerade Korparna av Jens Assur, visas i sektionen Voices. Korparna, med Reine Brynolfsson i huvudrollen, hade världspremiär på Toronto International Film Festival i september 2017 och har efter det bland annat visats på festivalerna i Busan, San Sebastian och Thessaloniki. Korparna hade svensk premiär via TriArt den 13 oktober 2017.

Korparna är producerad av Film and Art Affairs/Johan Marnell, Tom Persson och Jens Assur i samproduktion med Film i Väst och med avSFI. Internationellt säljbolag är Celluloid Dreams.

I samma sektion visas Iram Haqs Vad ska folk säga? Inspelningen av den svensk-norska filmen Hva vil folk si/Vad ska folk säga har delvis skett i Göteborg. För regi och manus står den norsk-pakistanska skådespelaren, manusförfattaren och regissören Iram Haq, som tidigare bland annat gjort Jeg er din (2013), som hade sin premiär i Toronto och som blev Norges Oscarsbidrag. Svenska samproducenter är Lizette Jonjic och Madeleine Ekman på Zentropa Sweden samt Film i Väst.

Filmen handlar om 15-åriga Nisha, som lever ett dubbelliv. Hemma följer hon pakistanska traditioner och värderingar men utanför hemmet lever hon som alla andra norska tonåringar. En dag kolliderar Nishas världar när hennes pappa hittar henne i säng med sin pojkvän. Med ursinne och skam kidnappas hon av sina föräldrar och skickas hem till Pakistan.