I år firar IDFA, världens största dokumentärfilmsfestival, 30 år. Festivalen äger rum i Amsterdam och invigs 15 november. Tre av Film i Västs samproduktioner finns representerade på IDFA i år.

  • Vi bara lyder av Erik Holmström och Fredrik Wenzel deltar i tävlingssektionen Short Doc Competition. Den är baserad på Roland Paulsens bok Vi bara lyder – en berättelse om Arbetsförmedlingen. Med hjälp av dockanimation berättar den om handläggarna, psykologerna och cheferna, vad de gör där inne och vad som händer när vi bara lyder. Filmen får världspremiär på festivalen och är producerad av Fasad/Hedvig Lundgren, SVT, Film i Väst med stöd från Svenska Filminstitutet.
  • Rebellkirurgen av Erik Gandini visas i sektionen Masters. Den porträtterar en svensk kirurg som blev trött på den inhemska byråkratin och flyttade till Etiopien där han får använda sig av det som finns till hands på ett litet fältsjukhus med begränsade resurser. Filmen är producerad av Fasad/Juan Pablo Libossart och Erik Gandini i samproduktion med Film i Väst och med stöd av Svenska Filminstitutet. Erik Gandini har bland annat gjort internationellt uppmärksammade dokumentärer såsom Gitmo (2006) Videocracy (2009), The Swedish Theory of Love (2016), den sista i samproduktion med Film i Väst.
  • I sektionen Best of Fests visas också Theresa Traore Dahlbergs bioaktuella dokumentärfilmsdebut Ouaga Girls. I filmen möter vi en grupp unga kvinnor som av olika anledningar hamnat på bilmekanikerskolan i Ouagadougou. Det är inget de valt själva, men i ett land med en ungdomsarbetslöshet på 52 procent är jobben en het fråga. Den är producerad av Momento Film/David Herdies i samproduktion med Film i Väst med stöd från Svenska Filminstitutet.

Läs mer om IDFA här.