Film i Väst arrangerade under Berlins filmfestival på lördagseftermiddagen en presskonferens där tre nya samproduktioner presenterades: den politiska thriller-serien Doktrinen i regi av Jens Jonsson och Johan Lundin, långfilmen Apathy i regi av den grekiske filmskaparen Alexandros Avranas och en fortsättning på familjefilmen Håkan Bråkan i regi av Ted Kjellsson.

Doktrinen
I mars börjar inspelningen av Doktrinen, en politisk thriller på TV4. Serien bygger på Magnus Montelius hyllade spänningsroman Åtta månader. Huvudrollerna spelas av Josefin Neldén (Vår tid är nu, The Head, Försvunna människor, Gräns etc), Anna Sise (Tunna blå linjen, Hamilton, Bäckström etc) och svensk-tyske August Wittgenstein (The Crown, Hidden – Förstfödd, Professionals etc). Johan Lundin står för regi tillsammans med Jens Jonsson som även skrivit manus till detta politiska drama, om en rysk påverkansoperation riktad mot Sverige. I Doktrinen landar tittaren i en värld av intriger och interna konflikter, i ett nervkittlande och skrämmande drama som placerar tittaren mitt i händelsernas centrum ­på Utrikesdepartementet. I ett högt tempo kastas tittaren mellan intimt drama, storpolitik och spioneri på högsta nivå. Doktrinen är en samproduktion mellan TV4, Anagram Sverige, Film i Väst, Aurora Studios och Beside Productions.

 

Håkan Bråkan 2
Julen 2022 års stora familjefilm, actionkomedin Håkan Bråkan, har setts av cirka 260 000 biobesökare och nu är det klart att det blir en uppföljare lagom till julen 2023, med Silas Strand i huvudrollen igen som lillebror Håkan. Regi Ted Kjellsson och manus av Thobias Hoffmén och Christoffer Sandler. Den här gången handlar det om Håkan Bråkan som verkligen vill ha ett husdjur, men då måste han först visa sig tillräckligt ansvarsfull. Frågan är om Håkan kan klara en vecka på scoutläger utan att ställa till kaos… Speciellt då det dyker upp både tjuvar och en skattkarta… Producerar gör Malin Söderlund på Unlimited Stories i samproduktion med bland andra Film i Väst.

 

 

Apathy
Apathy är den grekiska filmskaparen Alexandros Avranas (Miss Violence, Love me not) femte långfilm och handlar om Sergej och Natalia som är politiska asylsökande som flytt till Sverige tillsammans med sina två döttrar, i hopp om ett bättre liv. När deras ansökan får avslag faller deras yngsta dotter i koma, ett tillstånd känt som uppgivenhetssyndrom eller apati. Originalmanus av Avranas och Stavros Pambalis. Filmen utspelar sig i Sverige med både internationella och svenska skådespelare. Huvudrollerna spelas av Grigoriy Dobrygin and Chulpan Khamatova. Apathy produceras av Les Films du Worso och Elle Driver i Frankrike i samproduktion med svenska Fox in the Snow, estniska Amrion, grekiska Asterisk/Playground och tyska Senator. Samproducerad med Film i Väst med stöd av Svenska Filminstitutet.