Sundance är en av Nordamerikas mest prestigefulla filmfestivaler. Nästa festival äger rum 20-30 januari. Dit har tre av Film i Västs samproduktioner tagits ut. Det är Oliver Hermanus Living, Hanna Bergholms Hatching och Joachim Triers Världens värsta människa. Alla tre är postproducerade eller inspelade i Västra Götaland.

Den sydafrikanske regissören Oliver Hermanus har filmatiserat den japanske Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros teaterpjäs, som baseras på regissören Akira Kurosawas film Ikuru (Att leva) från 1952. Living handlar om en statlig tjänsteman tillika byråkrat som ägnar dagarna åt att skyffla runt dokument, men som drabbas av en allvarlig sjukdom. I hvudrollen ser vi Bill Nighy. Oliver Hermanus tidigare filmer inkluderar Shirley Adams, Beauty, The Endless River och Moffie. Hans film Beauty vann Queer Palm Award vid filmfestivalen i Cannes 2011. Göteborgsbolaget Filmgate står för delar av postproduktionen och samproducerar.

Den finländska regissören Hanna Bergholm premiärvisar sin debutfilm Hatching (Pahanhautoja), som handlar om en ung gymnast som desperat försöker tillgodose sin krävande mammas alla förväntningar. Hon hittar ett märkligt ägg, som hon gömmer och håller varmt. Men vad är det för chockerande som uppenbarar sig när ägget kläcks? Producerad av Silva Mysterium, Mika Ritlahti, svensk samproducent Hobab.

produced by Mika Ritalahti for the production company Silva Mysterium.

Den norske regissören Joachim Trier har firat stora framgångar med sin bioaktuella film Världens värsta människa. Urpremiären skedde vid filmfestivalen i Cannes, där den var i huvudtävlan och där filmens kvinnliga huvudrollsinnehavare Renate Reinsve vann en Guldpalm. Filmen är också nominerad för Bästa manus (Joachim Trier, Eskil Vogt) och Bästa kvinnliga skådespelare. Filmen är producerad av Oslo Pictures i samproduktion med Film i Väst och B-reel Films och distribueras av TriArt. Filmen är delvis inspelad i Studio Fares i Trollhättan.

Julie fyller snart 30 år och hennes liv är en enda stor röra. Hon har kastat bort sin talang och hennes äldre pojkvän, Aksel – en framgångsrik serietecknare – vill att de ska stadga sig och skaffa familj. När hon en kväll smyger sig in på en fest träffar den yngre och charmiga Eivind. Hon gör slut med Aksel och kastar sig in i ett nytt förhållande i hopp om att få nytt perspektiv på livet. Men hon kommer snart att inse att vissa livsval redan ligger bakom henne.

Bilden från Hatching.