När Göteborg Film Festival invigs den 24 januari nästa år finns tre av Film i Västs samproduktioner med i kortfilmstävlingen Startsladden! – Sveriges mest prestigefyllda kortfilmstävling. Åtta filmer gör upp om 300 000 i kontanter, filmteknik och tjänster.

Göteborg Film Festival är Sveriges största arena för svensk kortfilm och 2020 kommer över runt 70 nya kortfilmer premiärvisas på festivalen. Av dessa har åtta valts ut att tävla i Startsladden, Swedish Short Competition.

Bakom priset står Svenska Filminstitutet, SVT, Gothenburg Studios, Red Rental By Maan, Teaterförbundet, Folkets Bio, Film i Väst, Independent Kostym och Shoot & Post.

De tre filmerna är:

 • Magnus är sexist av Hampus Hallberg och Emil Brulin
  Efter repetitionerna har den välmenande Johan samlat jämställdhetsgruppen till ett möte på scenen, men samtalet får snart en oväntad och mycket känslig prägel. Skarpt, intelligent och ytterst underhållande om svårigheten i att åstadkomma en förändring.


  Hampus Hallberg
   och Emil Brulin studerade på Teaterhögskolan i Malmö tillsammans och har sedan dess jobbat ihop i många olika konstnärliga projekt. Magnus är sexist är deras debut som filmregissörer. Producent Ylva Olaison, Ögat Film
 • Index av Nicolas Kolovos
  Tiden är knapp, stämningen hetsk och nervös, när flyktingarna hoppar av lastbilsflaket för att sätta sig i en båt som ska ta dem över havet. Men en pojke kan inte följa efter. Han har fastnat med sitt finger. En starkt berörande skildring, som lämnar en intensiv kroppslig upplevelse.Nicolas Kolovos är filmregissör, manusförfattare och dramatiker som skrivit och regisserat flera kortfilmer. I april 2016 tilldelades han Greklands största filmspris, Iris, av den Grekiska Filmakademin för sin kortfilm Fikon (samproducerad med Film i Väst). Han har även regisserat TV-drama och dokumentärer för SVT, bland annat regisserade han 2010 komediserien Starke man för SVT. Producent: Olle Wirenhed, Kakadua film.
 • Grab Them av Morgane Dziurla-Petit
  60-åriga Sally har länge sökt efter lycka och kärlek, men de senaste åren har hennes sökande komplicerats av det faktum att hon ser ut exakt som Donald Trump. Följ med in i en hysterisk deep-fakead verklighet där en mans vansinnesfärd genom världen blivit en kvinnas tyngsta ok att bära.
  Morgane Dziurla-Petit, född i Frankrike, flyttade till Sverige 2017. Hon har gjort flera flerfaldigt belönade kortfilmer som fungerar på gränsen mellan dokumentär och fiktion. Hon arbetar nu på sin första långfilm, Gudars Skymning. Producent Paul Blomgren DoVan, Götafilm.

Läs mer här: https://goteborgfilmfestival.se/startsladden-2020/