29 juni inleds central- och östeuropas viktigaste filmfestival – och en av de festivaler som Film i Väst prioriterar – Karlovy Vary i Tjeckien. I år är tre av Film i Västs samproduktioner representerade. Alla tre har gemensamt att de hade urpremiär i Cannes för en dryg månad sedan. Bland dem svenska filmen Gräns, som vann Un Certain Regarde i Cannes.

Här är de tre samproduktionerna:

Gräns
Film i Västs samproduktion Gräns i regi av Ali Abbasi vann den prestigefulla sektionen Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes. Gräns är filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists novell från novellsamlingen Pappersväggar. Filmen har till stora delar spelats in i Västra Götalandsregionen. Handlingen i Gräns kretsar kring tullpolisen Tina, som har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. Ryktet om hennes skicklighet sprider sig inom poliskåren och hon anlitas för att hitta bevis mot en liga med omfattande kriminell verksamhet. Men när den mystiske Vore kliver av färjan så tvekar hon för första gången på sina känslor. Tina anar att Vore döljer något, men kan inte sätta fingret på vad. De attraheras av varandra, men när hon lär känna honom inser hon samtidigt att hela hennes liv är baserat på en enda stor lögn.
Manus till Gräns är skrivet av Ali Abbasi och Isabella Eklöf tillsammans med John Ajvide Lindqvist, baserat på hans novell med samma namn. Filmen är producerad av Nina Bisgaard, Piodor Gustafsson och Petra Jönsson för Meta Spark & Kärnfilm AB i samproduktion med danska Meta Film Danmark samt Film i Väst, SVT och CPH Filmfund och med stöd av Svenska Filminstitutet. Filmen distribueras av TriArt Film och får svensk biografpremiär under hösten 2018.

Fuga
Filmen handlar om Alicja, som drabbats av minnesförlust och som återskapat sin egen fria livsstil. Två år senare återvänder hon till sin familj samtidigt som hon vänder sig mot sin roll som hustru, mamma och dotter. Hennes ifrågasättande make och son har svårt att acceptera denna kvinna som samtidigt verkar välbekant men ändå beter sig som en främling. Känslor av främlingsskap, kärlek och klargöranden återuppväcker hennes inre glöd.
Fuga
av polska regissören Agnieszka Smoczyńska togs ut till kritikerveckan i Cannes, Semaine de la Critique. Filmen är producerad av Agnieszka Kurzydło, MD4, i samproduktion med bland andra Jonas Kellagher på Göteborgsbolaget Common Grounds och Film i Väst. Delar av postproduktionen görs av Göteborgsbolaget CloudBerry Post.

The Wild Pear Tree
The Wild Pear Tree handlar om den lovande författaren Sinan, som återvänder till sin födelseby och vänder ut och in på sig för att spara ihop till de pengar som behövs för att han ska kunna ge ut sina verk. Samtidigt stoppas han av hans fars spelskulder som hindrar honom i hans egna ambitioner.
Den turkiske regissören Nuri Bilge Ceylans film The Wild Pear Tree var uttagen till att tävla om en Palme d’Or vid Filmfestivalen i Cannes. Filmen är en samproduktion mellan sju länder, där Film i Väst är svensk samproducent tillsammans med Chimney Group. Postproduktionen har skett i Göteborg och Trollhättan.
2014 vann Nuri Bilge Ceylan en Guldpalm med sin film Vinterdvala och han är flerfaldigt nominerad till samma pris i Cannes. Chimney Group har som samproducent skapat delar av ljudet, främst tillsamman med Linda Forsén och Enric Production i Trollhättan.