Åtta filmer är uttagna till Startsladden, kortfilmstävlingen under Göteborg Film Festival, där vinsten är en prissumma på 440 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster. De tävlande kortfilmerna i Startsladden kommer att visas på Göteborg Film Festival den 28 januari. Tre av de uttagna tävlingsbidragen är Film i Västs samproduktioner. Det är Agnes Skonares Favours, Amin Zouitens Qirat och Simon Vahlnes My Gig in Sweden.

– Det är en stor bedrift att lyckas bli nominerad till en så prestigefylld tävling som Startsladden, och att Film i Väst har hela tre samproduktioner med är verkligen en ära även för oss. Även om dessa tre filmer är högst olika i fråga om ton och tema har de gemensamt att de är väldigt visuella, välspelade och leker med förväntningar. Jag ser mycket fram emot visningen på Draken i januari, säger Jenny Luukkonen, ansvarig för korta format och talang på Film i Väst.

 

 

 

De tävlande samproduktionerna:

Favours, Agnes Skonare
På en packad tågperrong försöker SONJA (25) trösta en skrikande bebis. Men barnet är inte hennes: Sonja har råkat säga ja till att vakta en annan kvinnas bebis och nu är mamman spårlöst försvunnen. Ju mer beslutsamt Sonja försöker göra sig av med barnet, desto starkare växer sig omgivningens misstankar. Finns det en annan mamma, eller är detta Sonjas bebis?

Regi och manus: Agnes Skonare. Producenter: Andrea Gyllenskiöld, Joel Rostmark, Adam Holmström Meinking

 

 

Qirat, Amin Zouiten
Qirat är löst baserad runt en muntlig familjehistoria om ett rån som ägde rum i den grönskande dalen i Fez i norra Marocko under 1980-talet. I filmen har händelserna flyttats till Ouarzazate, beläget vid gränsen till Saharaöknen i centrala Marocko. Här rekonstrueras anekdoten, under en enda fredag, uteslutande under gryning, skymning och slutligen natt. Likt berättartraditionen Al-Halqa, som väver samman fantastiska och verkliga anekdoter, agerar familjehistorien som en kompass genom Ouarzazates liv och dess historia. Från Atlasbergen in till stadens centrum binder anekdoten samman platsens historia som ett forna filmmecka för Hollywood, till dess nutid i form av en av världens största solenergianläggningar.

Regi: Amin Zouiten. Manus: Amin Zouiten, Aron Skoog. Producent: Claes Hedlund.

 

My Gig in Sweden, Simon Vahlne
My gig in Sweden är en dramakomedi i kortformat om den amerikanske fotografen Nick, som har hamnat i Varberg för att ta foton till dess turistkampanj. Han gillar staden från första stund, den är vacker och tacksam att fotografera. Men vilka är dessa ”ragger-cars” som reklambyrån vill att han raderar?

Regi och manus: Simon Vahlne Producent: Fredrik Lange, Vilda Bomben