Thomas Vinterbergs film Druk, Ninja Thybergs Pleasure och Magnus von Horns Sweat har alla blivit uttagna till Cannes filmfestival och får en särskild märkning, ”Cannes 2020 Label”. Alla är inspelade eller postproducerade i Västra Götaland och samproducerade med Film i Väst.

– Vi oerhört stolta över att tre av våra samproduktioner tagits ut till Cannes filmfestival och fått kvalitetsstämpeln ”Cannes 2020 Label”. Vi gratulerar de tre filmskaparna och deras team. Det här är också en kvalitetsstämpel på Västra Götaland som Skandinaviens ledande filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Thomas Vinterberg har samlat den danska skådespelareliten i sin film Druk/Another Round, som spelades in i Västra Götaland i fjol. I rollerna ser vi Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie, Helena Reingaard Neumann och Susse Wold. Vinterberg har kallat filmen en hyllning till livet. Druk/Another Round är producerad av Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing på Zentropa Entertainments3 i samproduktion med Film i Väst och Zentropa Sweden, Lizette Jonjic. De fyra vännerna och gymnasielärarna beslutar sig för att testa en teori som går ut på att människan är född med en halv promille för lite i kroppen. Teorin lyder att alkohol i blodet öppnar upp sinnet för omvärlden och ökar kreativiteten. Resultatet är anmärkningsvärt. Både deras undervisning och framgång ökar och de fyra vännerna känner sig levande. Det blir tydligt att alkoholen visar resultat men också övermod som får konsekvenser. Druk är ett roligt, livsbejakande och tänkvärt drama om vänskap, frihet, kärlek – och alkohol. Detta är tredje gången Thomas Vinterberg är uttagen till Cannes. Första gången var med Festen 1998 och Jakten 2012.

Ninja Thybergs debutlångfilm Pleasure utspelar sig i den amerikanska porrindustrin och följer 20-åriga Bella från Sverige som kommer till Los Angeles med drömmen om att bli nästa stora porrstjärna. Filmen är en rå, men också humoristisk och mänsklig porträttering av en mansdominerad värld, sett ur ett kvinnligt perspektiv. Filmen är delvis inspelad i Göteborg och producerad av Erik Hemmendorff, Eliza Jones och Markus Waltå, Plattform Produktion i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Magnus von Horn fick sitt genombrott med Efterskalv, som vann Guldbagge för Bästa film och Bästa regi 2015. I Sweat får vi under tre dagar följa Sylwia Zając, en känd ”influencer” inom fitnessvärlden. Men trots att hon är beundrad, omgiven av lojala anställda och har hundratusentals följare på sociala medier saknar hon sann intimitet. Producent Mariusz Włodarski, Lava Films, i samproduktion med Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, och Film i Väst.