And the king said, what a Fantastic Machine!, Gösta Petter-land och Madden. Så lyder titlarna till de tre samproduktioner som är uttagna till Generation 2023 vid filmfestivalen i Berlin. Bakom ligger regissörerna Axel Danielson, Maximilian Van Aertryck, Christer Wahlberg samt Malin Ingrid Johansson.

And the king said, what a Fantastic Machine! handlar om människans relation till kameran, med nedslag i dess tvåhundraåriga historia fram till i dag. Filmen fokuserar på hur kameran har använts, vilka val den får människor att göra och hur detta påverkar både människans beteende och hela samhället. Filmen är till största delen gjord med arkivmaterial, både äldre material och YouTube-klipp – allt från det allra första fotografiet av en människa, till dagens oavbrutna livestreams. Filmen är också uttagen till Sundance Film Festival.

Manus, regi, producent: Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck Plattform Produktion

 

Gösta Petter-land är en kortfilm i regi och animerad av Christer Wahlberg och med manus av Sebastian Rudolph Jensen och Christer Wahlberg. Producent: Christer Wahlberg, Intermundos.

Fem barn i lågstadiet grundar låtsaslandet Gösta Petter-land. En drömsk och fri skogsvärld fylld med gulliga kycklingar dit barnen reser genom att bara blunda. När regler tar över låtsaslandet blir utopin en mardröm. Du får inte äta kyckling! Du måste älska gult! Du måste tro på Kycklingguden!

 

Madden av Malin Ingrid Johansson är en berättelse om att förhålla sig till sin flock. Om plikt kontra längtan. Om höga klackskor i koskit och uppskrämda djurkroppar som dundrar fram över ett västgötskt landskap. Om en skog av höga trädstammar mellan vår huvudperson och världen utanför. Vi lever i en tid där självförverkligande, individualism och valfrihet krockar hårt mot den tradition av arv och den kollektivet som livet på en gård kan innebära. ”Madden” utforskar hur det är att vara en ung tjej i mellanrummet av dessa två rakt motstående vägval. Filmen är också i tävlan i Startsladden vid Göteborg Film Festival.

Manus: Malin Ingrid Johansson Producent: Pine, Joel Rostmark, Adam Holmström, Andrea Gyllenskiöld, Victor Lindström Huvudroll: Irma Hallberg