Corneliu Porumboius drama The Whistlers, som tävlade om en Guldpalm i Cannes, har nominerats som Rumäniens Oscarsbidrag. Det är Film i Västs tredje nationella Oscarsnominering. Tidigare har Norge och Colombia nominerat Hans Petter Molands Ut och stjaele hester respektive Alejandro Landes Monos.

Den rumänske regissören och manusförfattaren Corneliu Porumboius drama The Whistlers är en rumänsk-fransk-tysk-svensk samproduktion.

Filmen handlar om den rumänske polisofficeren Cristi, som kommer till La Gomera, en av Kanarieöarna. Han är tjallare för maffian och på väg till ön för att lära sig det uråldriga visselspråket. I Rumänien står han under polisbevakning och genom att lära sig detta kodade språk kan han fortsätta kommunicera med maffian för att få Zsolt ur fängelset. Zsolt är den ende som vet var 30 miljoner Euro är gömda…

Producenter: 42 Km Film / Les Films du Worso / Komplizen Film / Arte Grand Accor i samproduktion med Sean Wheelan, Filmgate Films och Film i Väst. Filmen är till del postproducerad i Göteborg, bland annat har Cloudberry Post gjort ljudet.