I dag blev Glenn Close Oscarsnominerad för sin roll i Björn Runges film The Wife och Göran Lundström och Pamela Goldammer nominerades för Bästa mask och peruk för sitt arbete i Ali Abbasis Gräns. Båda filmerna är samproducerade med Film i Väst.

– Vi gratulerar alla tre till denna prestigefulla nominering och är stolta över att vara samproducenter till så framgångsrika filmer.  För Film i Västs del blir det fjärde året i rad med Oscarsnominering, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Björn Runge har regisserat The Wife efter ett manus av Jane Anderson baserat på Meg Wolitzers roman med samma namn. Lena Runge har klippt filmen och Chimney/Haymaker har gjort delar av postproduktionen. Producenter är bland andra Piodor Gustafsson, Meta Louise Foldager och Rosalie Swedlin och Nina Bisgaard är exekutiv producent. Svensk distribution SF Bio.

Den 7 januari vann Glenn Close en Golden Globe för sin roll och hon är även nominerad till brittiska filmpriset Bafta. Hon har tidigare varit nominerad sex gånger till en Oscar. Det är första gången sedan 1978 som en skådespelare blivit nominerad i en film av en svensk regissör. Då var det Ingrid Bergman i Ingmar Bergmans Höstsonaten.

Ali Abbasis film Gräns vann Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes 2018 och var nominerad till fem European Film Awards (och vann en). Filmen var dessutom Sveriges Oscarsbidrag. Filmen har till stora delar spelats in i Västra Götaland. Göteborgsbolaget Cloudberry Post har gjort delar av ljud och slutmix.

Manus till Gräns är skrivet av Ali Abbasi och Isabella Eklöf tillsammans med John Ajvide Lindqvist, baserat på hans novell med samma namn. Filmen är producerad av Nina Bisgaard, Piodor Gustafsson och Petra Jönsson för Meta Spark & Kärnfilm AB i samproduktion med danska Meta Film Danmark samt Film i Väst, SVT och CPH Filmfund och med stöd av Svenska Filminstitutet. Filmen distribueras av TriArt Film.

Här är alla Film i Västs Oscarnomineringar: https://filmivast.se/oscar-academy-awards/