Film i Väst är representerat med två samproduktioner under filmfestivalen i Venedig, som invigs den 28 augusti. Det är Andrei Tarkovskij Jr, som med sin dokumentär om sin far, Andrei Tarkovskij, deltar i sektionen Venedig Classics och norske regissören Dag Johan Haugeruds Trollhätteinspelade Barn, som visas i Venice Days. 

Andrei Tarkovskij anses vara en av de främsta filmskaparna genom tiderna. Med filmer som Den yttersta domen – livsdramat Andrej Rubljov, Spegeln, Stalker och Offret, för att bara nämna några, återfinns han ständigt på listor över världens bästa regissörer. I dokumentärfilmen Andrei Tarkovskij (internationell titel: Andrei Tarkovsky: A Cinema Prayer) ger Tarkovkijs son, Andrei Tarkovskij Jr, en unik inblick i sin fars liv som filmskapare och människa. I filmen får vi se aldrig tidigare visat material från Tarkovskijs privata arkiv, klipp från hans verk, kompletterat med nytaget material från filmernas inspelningsplatser. Filmen kommenteras endast av Andrei Tarkovskijs egen röst. Filmen är klippt av Michal Leszczylowski, som även klippte OffretAndrei Tarkovskij är en samproduktion mellan Sverige, Ryssland och Italien. Svensk samproducent är HOBAB,  och filmen har fått stöd av Filmfond Gotland, Film på Gotland och Film i Väst. Svensk distributör är TriArt Film.

2017 spelades norska filmen Barn in i Studio Fares i Trollhättan med några av Norges främsta skådespelare i huvudrollerna. Regissör är Dag Johan Haugerud. Barn utspelar sig i miljöerna runt en skola i Oslo och handlar om den 13 år gamle Lykke, dotter till en socialdemokratisk minister, som genom en olycka tar livet av Jamie, sonen till en framstående politiker från Fremskrittspartiet, FrP. Filmen följer efterspelet till olyckan och undersöker vad det innebär att vara barn i Norge i dag. Barn produceras av Motlys (Yngve Sæther) i samproduktion med bland andra Film i Väst och Plattform Produktion. Filmen distribueras av Arthaus i Norge, TriArt i Sverige och Øst for Paradis i Danmark.