I dag har nomineringarna skett till Nordiska rådets filmpris och European Film Awards. Det är två Trollhätteinspelade filmer som nominerats: Barn av Dag Johan Haugerud har utvalts till Norges bidrag till Nordiska rådets filmpris och Maria Sødahls Håp har nominerats till European Film Awards Feature Film Selection.

Trollhätteinspelade Barn av Dag Johan Haugerud har utvalts till Norges bidrag till Nordiska rådets filmpris. Vinnaren av Nordiska rådets filmpris 2020 presenteras den 27 oktober vid en prisceremoni i Reykjavik i förbindelse med Nordiska rådets session. Priset på 350 000 danska kronor delas lika mellan filmens manusförfattare, regissör och producent, vilket understryker att film som konstart är ett resultat av ett nära samarbete mellan dessa huvudaktörer. Läs mer här.

32 filmer har tagits ut i första omgången till European Film Awards Feature Film Selection. Maria Sødahls Håp, även den inspelad i Trollhättan, hör till de 32 långfilmerna. Fler kommer att annonseras i september och sedan sker ett urval som går vidare. Det är de 3 800 medlemmarna av the European Film Academy som nominerar slutkandidaterna som även innefattar  European Film, Director, Actor, Actress och Screenwriter. En jury på åtta personer nominerar också till kategorierna European Cinematography, Editing, Production Design, Costume Design, Make-up & Hair, Original Score, Sound och Visual Effects. Priserna delas ut vid en gala i Reykjavik, Island, den 12 december. Läs mer här