I dag tillkännagavs vilka icke engelskspråkiga filmer som shortlistats till en Oscar i kategorin Best Foreign Language Film. Film i Västs samproduktion Bastarden av Nikolaj Arcel och Godland av Hlynur Pálmason var bland de nio. Totalt har sju länder nominerat Film i Västs samproduktioner som sina Oscarkandidater och nu lyckades Danmark och Island. Den 23 januari 2024 avgörs det vilka fem bidrag som tar sig till slutfinalen, Oscargalan i Los Angeles den 10 mars.

– Både Bastarden och Godland är filmer med stor originalitet och mästerlig berättarkonst och det är det som gått hem. Bastarden var nominerad till Guldlejonet på festivalen i Venedig och Godland hade sin premiär i Cannes. Vi är omåttligt stolta som samproducenter och håller tummarna för vidare avancemang, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Film i Västs samproduktioner som varit Oscarkandidater 2024:

  • Sverige: Milad Alamis Motståndaren
  • Turkiet: Nuri Bilge Ceylans About Dry Grasses
  • Nederländerna: Ena Sendijarevićs Sweet Dreams
  • Chile: Felipe Gálvez Haberles The Settlers
  • Island: Hlynur Pálmasons Godland
  • Nordmakedonien: Goran Stolevskis Housekeeping for Beginners
  • Danmark: Nikolaj Arcels Bastarden

Nikolaj Arcel, Bastarden
Nikolaj Arcels Bastarden hade sin urpremiär vid filmfestivalen i Venedig där den tävlade om ett Guldlejon. I december belönades den med tre priser under European Film Awards i Berlin. Skådespelaren Mads Mikkelsen vann pris som European Actor, fotografen Rasmus Videbæk vann European Cinematography och kostymören Kicki Ilander vann European Costume Design.

Bastarden är en gripande storfilm, inspirerad av verkliga händelser, om en mans okuvliga kamp för att tämja den vilda heden och skapa sin egen lycka. Men i sin ständiga jakt på ära och rikedom riskerar han att offra de som står honom närmast.

Nikolaj Arcel har regisserat och skrivit manus tillsammans med Anders Thomas Jensen. I huvudrollen ser vi Mads Mikkelsen och i övriga roller ser vi bland andra Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Melina Hagberg, Kristine Kujath Thorp, Gustav Lindh, Morten Hee Andersen, Jacob Lohmann.

Producerad av Zentropa Entertainments (Louise Vesth) i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) och Zentropa Berlin.

Hlynur Pálmason, Godlland
Hlynur Pálmasons
 film Godland fick sin premiär i sektionen Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes 2022.

Godland, eller på danska Vanskabte land, utspelar sig under sent 1800-tal, när en ung dansk präst reser till en avlägsen del av Island för att bygga en kyrka och fotografera folket där. Men ju längre in han tränger i detta oförsonliga landskap, desto längre bort kommer han från sitt ursprungliga syfte, sin mission och sin moral.

I rollerna: Elliott Crosset Hove, Ingvar Sigurdsson, Vic Carmen Sonne, Jacob Lohmann, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Hilmar Guðjónsson. Manus och regi: Hlynur Pálmason. Foto: Maria von Hausswolff.

Hlynur Pálmason fick sitt stora genombrott med Vinterbröder (2017) och En vit, vid dag som togs ut till Semaine de la Critique i Cannes och vann två priser. En vit, vit dag samproducerades med Film i Väst.

Filmen är producerad av Snowglobe, Katrin PorsAnton Máni Svansson, Eva Jakobsen och Mikkel Jersin i samarbete med Join Motion Pictures och i samproduktion med Garagefilm International, Mimmi Spång, Maneki och Film i Väst. Göteborgsbolaget CAN Film och Dupp från Karlsborg står för delar av postproduktionen. Svensk distribution: Folkets Bio.