Under Göteborg Film Festival arrangeras flera exklusiva mötesplatser och forum för talang från hela Norden – Nordic Film Lab, Discovery och Talent to Watch Pitch. Lisa Meyer från Partille och Alecio Araci från Göteborg är båda utvalda till Nordic Film Lab och att delta på Talent to Watch Pitch.

– Jag är väldigt glad över att Film i Väst har möjlighet att samarbeta med Göteborg Film Festival kring dessa unika talangforum, och extra glad över att Lisa Meyer och Alecio Araci blivit utvalda både till att pitcha och medverka på Nordic Film Lab! Vi är väldigt måna om att fånga upp och utveckla nya kreatörer, både i vår egen region och i Norden, för att vi även i framtiden ska ha relevanta och intressanta berättelser på bio och tv, säger Jenny Luukkonen, ansvarig för talang och korta format på Film i Väst.

Sedan 2020 är Film i Väst huvudpartner för Nordic Film Lab som för 25:e året i rad samlar 17 stycken up-and-coming filmskapare från Sverige, Norge, Danmark och Finland. Det är ett ettårigt program och under året hålls det träffar där de utvalda kan möta potentiella framtida samarbetspartners men också utvecklande diskussioner om kreativitet och filmskapande. Kopplat till programmet finns även Discovery, där tidigare deltagare har möjlighet att pitcha sina första och andra långfilmer den 3 februari under Nordic Film Market, festivalens marknadsplats för nordisk film.

I år arrangeras även ytterligare ett pitchforum under Nordic Film Market. Till Talent to Watch Pitch har 10 långfilmsprojekt valts ut som alla har fått utvecklingsstöd från de regionala filmfonderna i Sverige, som en del av Filminstitutets initiativ Talent to Watch. Pitcharna sker den 2 februari och modereras av den brittiska journalisten och festivalkuratorn Wendy Mitchell.

De utvalda filmerna
Lisa Meyer är regissör och manusförfattare bosatt i Partille. Hennes långfilmsdebut Demands of a Teenage Heart har tidigare utvecklats inom Film i Västs talangprogram Five 4 Fiction och blev 2021 utvald av Film i Väst som ett av tre västsvenska projekt som fick utveckling inom Talent to Watch. Manus skrivs av Lisa Meyer och Anna Nygren och producent är Mario Adamson på Sisyfos Film.

Filmen handlar om Melanie och Jossan, femton år gamla och oskiljaktliga, som bor i en liten by på den svenska landsbygden. Men när gymnasiet riskerar att läggas ner skapar det en spricka i den symbiotiska vänskapen. Det tvingar Melanie att välja mellan sina egna drömmar om att skapa sig en plats i det lokala jaktlaget och att tillsammans med Jossan skapa sig ett nytt liv i den stora staden, långt hemifrån.

Alecio Araci är regissör och manusförfattare bosatt i Göteborg. 2022 blev hans långfilmsprojekt Slynglarna utvalt av Film i Väst som ett av tre västsvenska projekt som fick utveckling inom Talent to Watch. Manus skrivs av Alecio Araci och Andreas Nygård, producenter är Alicia Hansen och Stina Eriksson på Prolaps Produktion. Filmen handlar om den hyperaktive Damir som försöker ta sig ur sina egna dimmiga minnen från ett tidigare övergrepp och därför lever livet, fullt ut. När han möter den fascinerande Amal, upptäcker han plötsligt att han för första gången vill fästa sig vid någon. Men hans nya förälskelse är oroad över att Damirs bakgrund kommer att prägla deras framtid. Därför ger sig de båda av tillsammans för att hämnas den som förgripit sig på Damir.