Den isländska filmen Lamm och den norska filmen De oskyldiga har i dag belönats med Europas kanske främsta filmpris, European Film Awards. Båda filmerna har stark västsvensk anknytning genom att de efterarbetats, postproducerats, i Västra Götaland, men också samproducerats med Film i Väst.

 

Den norske regissören Eskil Vogts film De oskyldiga har vunnit European Film Awards för Best European Sound där Gustaf Berger och Gisle Tveito premieras. Filmen hade sin premiär i Cannes. Filmen har producerats av Mer Film i samproduktion med Göteborgsbaserade Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, och samproducerats med Film i Väst. För ljud, ljuddesign, dialog samt ljudläggning bidrog Göteborgsföretaget Auditory med bland andra Jesper Miller, Gustaf Berger och Lars Wignell.

Juryns prismotivering lyder: ”Ljud kan skapa sin egen atmosfär: det som särskiljer sig från det som uppfattas som vardagslivets. Den enkla men ändå unika ljuddesign som skapats i De oskyldiga ökar spänningen och närmast tränger sig på en. Det håller dig i högspänning i biofåtöljen.”

 

Den isländske regissören Valdimar Jóhannssons film Lamm har belönats med Best European Visual Effects och här premieras Fredrik Nord och Peter Hjorth. Filmen hade sin premiär i Cannes, är Islands Oscarsbidrag och röner stora framgångar på bio i USA. Den är också nominerad till European Discovery 2021 Prix Fipresci, som förstagångsregissörer kan vinna. I huvudrollen ser vi Noomi Rapace. Filmen är producerad av Go To Sheep i samproduktion med Black Spark Productions, Piodor Gustafsson och Erik Rydell samt Film i Väst.

Postproduktionen har starka västsvenska inslag där Göteborgsbaserade Andreas Hylander varit VFX-producent. Delar av de visuella effekterna gjordes under ledning av Anders Nyman på Karlsborgsbaserade DUPP Film samt Haymaker i Göteborg med Calle Halldin i spetsen. Leveransmaterial har gjorts på Edisen/Chimney i Göteborg och slutmixen skedde på MIX-studion i Trollhättan.

Juryns prismotivering lyder: ”De utsökta visuella effekterna i Lamm skapar en magisk realism som för med sig tittarna in i en annan dimension.”

European Film Awards delas ut vid en gala i Berlin den 11 december.

Sedan tidigare har Film i Västs samproduktioner fem nomineringar vid årets gala:

  • Bästa europeiska animerade film: Linda Hambäck, Apstjärnan
  • Bästa europeiska manus: Joachim Trier, Eskil Vogt Världens värsta människa
  • Bästa kvinnliga europeiska skådespelare: Renate Reinsve, Världens värsta människa
  • European Discovery 2021 Prix Fipresci: Ninja Thyberg, Pleasure samt Valdimar Jóhannsson, Lamm